Naar overzicht

Video performance Iris Zendman bevraagt onze relatie met geld

Chubby Money Iris Zendman
7 jun 2017
7 jun 2017
Chubby Money Iris Zendman
Chubby Money Iris Zendman

Chubby Money

In de video performance ‘Chubby Money‘ zie je hoe Iris Zendman in een gestaag tempo dollarbiljet na dollarbiljet in haar mond stopt. Een fascinerende, enigszins absurde handeling, in eerste instantie. Het levert een esthetische te noemen beeld. ‘Chubby Money’ herhaalt ze na elke biljet, als opdracht aan haarzelf. “Al 10 biljetten nu, waar gaat dit naar toe? wat is hiervan de bedoeling?”  12, 13, 14, 15 nu” …… en ze gaat maar door, ze blijft maar biljetten absorberen. Je gaat je als kijker ongemakkelijk voelen, het is kennelijk helemaal niet als een spel of een grap bedoeld? De wangen van Iris bollen alsmaar verder op, haar mond puilt uit, tranen springen in haar ogen. Het wordt steeds minder fijn om naar te kijken, en nog steeds houdt het niet op. Ook zelf krijg je het helemaal benauwd van al dat geld waarin Iris nu bijna lijkt te stikken. ‘Stop er nou toch mee, het is zo echt wel genoeg, spuug het uit alsjeblieft’,  smeek je in gedachten. Dit is een martelgang.  “Chubby Money’ ….  en er wordt nog een biljet naar binnen geperst, met de allergrootste moeite…


Iris Zendman studeert af bij Fine Art (Media) van AKI ArtEZ.  Zij werkt met fotografie en film en diverse  andere materialen. Iris fascinatie voor thema’s als vergankelijkheid en (collectieve) illusie komt duidelijk in haar werk naar voren. In haar eindexamenwerken bevraagt Iris onze verhouding met tijd en geld.
Haar afstudeerwerk, waaronder ‘Chubby Money’ is te zien van 23 juni t/m 27 juni op de Finals expositie van AKI Academy of Art & Design in Enschede.

Bekijk de video performance Chubby Money hier.

 

 

Deel dit