Naar overzicht

Violiste Maria-Paula Majoor komt docententeam ArtEZ Klassieke Muziek versterken

Violiste Maria-Paula Majoor komt docententeam ArtEZ Klassieke Muziek versterken
14 mei 2019
14 mei 2019
Foto Marco Borggreve
Foto Marco Borggreve

“Dancing and making music at the same time, that’s what violin playing is to me.”

Vanaf september zal Maria-Paula Majoor, violiste en primarius van het Matangi Quartet, als hoofdvakdocent Viool het docententeam van het ArtEZ Conservatorium komen versterken. Maria-Paula past met haar achtergrond uitstekend binnen het nieuwe curriculum van de afdeling Klassieke Muziek, waarvan realistische voorbereiding op het huidige werkveld een speerpunt is.

Maria-Paula Majoor studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en aan de Musikhochschule Freiburg. Tijdens haar studie leerde ze de andere leden van het Matangi Quartet kennen. Samen vormen ze sinds 1999 een van de toonaangevende strijkkwartetten van deze tijd. Met  het Matangi Quartet vervolgde ze haar studie aan de Dutch String Quartet Academy onder leiding van Stefan Metz (Orlando Quartet) en kreeg les van internationaal gerenommeerde musici, waaronder de leden van het Amadeus Quartet. Daarna werden ze meerdere jaren intensief begeleid door Henk Guittart (altviolist, Schönberg Quartet).

Naast haar werkzaamheden als primarius van het Matangi Quartet speelt Maria-Paula graag met verschillende ensembles, orkesten of instrumentalisten. Vorig jaar gaf zij met pianist en ArtEZ-docent Sepp Grotenhuis een concert in het Muziekgebouw aan ’t IJ en speelde op haar ‘nieuwe Stradivarius’. “Eén van de meest inspirerende concerten die ik ooit heb gegeven. Spelen met zo’n fantastische pianist en op een viool die ik zelf heb gebouwd, dus... wordt vervolgd...”

www.mariapaulamajoor.com

Matangi Quartet
De leden van het Matangi Quartet: Maria-Paula Majoor (primarius), Daniel Torrico Menacho (viool), Karsten Kleijer (altviool) en Arno van der Vuurst (cello) zijn de boegbeelden van de nieuwe generatie klassieke musici. Het kwartet staat bekend om zijn gloed- en temperamentvol spel en verrassende programmering. Ze deelden het podium met grootheden uit de klassieke muziek, maar ook met kleinkunstenaars als Herman van Veen, bandeonist Carel Kraayenhof, jazz trompettist Eric Vloeimans, jazz pianist Michiel Braam en DJ Kypski.

Het Matangi Quartet loopt voorop in de ontwikkelingen van nieuwe trends in de wereld van de klassieke muziek. De leden zoeken nieuwe en prikkelende concertvormen waardoor een intensere concertbeleving bij het publiek plaatsvindt. Door de toevoeging van beeld, licht en het initiëren van cross-overs wordt nieuw publiek gezocht. De komende jaren wil het Matangi Quartet zich richten op het ontwikkelen van de artistiek-inhoudelijke kant van het klassieke concert en dan met name op de artistieke vrijheid van de herscheppende musicus en diens communicatie met het publiek.

www.matangi.nl

Deel dit