Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Shanta Jethoe wint Animatie Wildcard 2016

  • Vormgeving
  • ArtEZ-prijswinnaars
Shanta Jethoe wint Animatie Wildcard 2016

Shanta Jethoe, deze zomer afgestudeerd bij Animation Design, heeft met haar film ‘Opia’ de Animatie Wildcard 2016 van het Nederlands Film Fonds, t.w.v. 40.000 euro, gewonnen. De film behelst een verhaal met een onderwerp dat pijnlijk actueel is: racisme. In een kleine vertelling wordt dit grote onderwerp indringend verbeeld.

Het commentaar van de jury: De film heeft een mooie grafische stijl en de maker weet alle elementen van het filmmaken in te zetten om spanning op te bouwen en een onverwacht verhaal te vertellen dat flink schuurt. De vormgeving, timing, cameravoering, muziek en verhaalstructuur zijn origineel en effectief. De lange pen over de stoeptegels die zowel de afstand tussen de kinderen benadrukt als de benodigde moed om die afstand te overbruggen, is hiervan een treffend voorbeeld.

Het Nederlands Filmfonds reikt sinds negen jaar Wildcards uit, en selecteerde de winnaars uit alle ingestuurde eindexamenfilms van dit jaar.

De Filmfonds Wildcards zijn een stimuleringsprijs van het Nederlands Filmfonds voor jonge, talentvolle filmmakers die net afgestudeerd zijn aan een film- of kunstacademie. De winnaars krijgen de mogelijkheid om zonder restricties een nieuwe film te maken onder begeleiding van een producent en een coach. Hiermee wil het Fonds de ontwikkeling van nieuw talent stimuleren om hun eerste stappen te zetten in het professionele werkveld. De films gaan op een nieuwe editie van het Nederlands Film Festival in première.