Naar overzicht

Pascale Gatzen nieuw hoofd ArtEZ Master Fashion Design

Pascale Gatzen nieuw hoofd ArtEZ Master Fashion Design
15 sep 2017
15 sep 2017
Pascale Gatzen nieuw hoofd ArtEZ Master Fashion Design

Pascale Gatzen is met ingang van 1 september jl. aangesteld als nieuw hoofd van de Master Fashion Design. Gatzen, zelf alumna van de modeafdeling, staat onder andere voor de uitdaging om voor de master een compleet nieuw curriculum/ programma te ontwikkelen. Haar eigen voortdurende zoektocht om vanuit menselijke waarden zoals, gemeenschappelijkheid, welzijn en plezier een ander perspectief op mode te formuleren zal voor een belangrijk deel de richting van de master bepalen.

 

Pascale  heeft een duidelijke visie op het huidige modesysteem. “Keuzes worden gemaakt omdat ze de grootste winstmarge opleveren, maar niet omdat het mooier is of omdat we er blijer van worden. Je kleden gaat over je positionering in de wereld. Hoe nemen we mode weer in eigen hand en wordt het een katalysator voor maatschappelijke verandering?’ Vanuit een holistische benadering van mode en kleding, zetten de toekomstige deelnemers aan de Master Fashion Design de zoektocht voort naar vormen, systemen en interacties die het resultaat zijn van een sterk bewustzijn over en bijdragen aan menselijk en ecologisch welzijn.

Dat kan bijvoorbeeld door het ontwerpen en bijdragen aan transparante en duurzamere productieprocessen of door heel direct met mensen kleding te maken en het plezier van uitwisseling en zelfexpressie te omarmen.

 

In de jaren '90 maakte Pascale deel uit van een groep Arnhemse mode-ontwerpers met de naam Le Cri Néerlandais - zij waren de eerste Nederlandse ontwerpers die zich in Parijs gingen presenteren. Viktor&Rolf, Lucas Ossendrijver en Saskia van Drimmelen zijn andere bekende ontwerpers die tot Le Cri Néerlandais behoorden. Pascale heeft door haar ervaringen in de mode-industrie een diepgaande, unieke visie op mode ontwikkeld. Binnen haar zoektocht naar de relevantie van mode heeft zij ondermeer een alternatieve modeopleiding vormgegeven binnen de Parsons School of Design in New York. In deze opleiding lag de nadruk op handelen en maken en op mode als een uitdrukking van ons menselijk samen-zijn.

 

Pascale werkte 10 jaar in New York bij Parsons / The New School, waar ze onder andere een nieuw mode-curriculum heeft ontwikkeld. Vanuit het verlangen naar een andere economische en sociale werkelijkheid heeft zij in New York het werknemers coöperatieve ' friends of light' opgericht. 

Deel dit