Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

In memoriam Kitty Courbois (1937 – 2017)

  • Theater
Kitty Courbois
Kitty Courbois

Afgelopen zaterdag, 11 maart, is actrice Kitty Courbois op 79 jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloeding overleden. Kitty Courbois was onze oud-studente, ze studeerde in 1960 af. Daarna was ze nog jaren als docente verbonden aan ArtEZ Toneelschool.

Carrière
Haar rijke carrière omspant de geschiedenis van het moderne Nederlandse toneel. Ze speelde grote rollen voor film en televisie. Sinds 1987 was zij verbonden aan Toneelgroep Amsterdam. Haar rol als Medea is nog steeds legendarisch. Kitty was niet uitgespeeld. Zij was recent onder meer te zien in Kings of War van Toneelgroep Amsterdam.

Kitty Courbois als docent
Kitty was niet alleen een prachtige, zeer uitgesproken actrice, maar heeft ook als docente vele jaargangen studenten geïnspireerd. Haar karakteristieke lage stem is onvergetelijk! Kitty hield van de klassieke Griekse teksten van Euripides, Ayschylos en Sophocles. In haar lessen wist zij de liefde voor het vak én voor deze teksten op een speelse en lichte manier over te dragen op studenten.

Haar overlijden komt onverwacht en het verlies van zo'n bijzondere vrouw en zo'n groot actrice stemt droevig. We zijn blij dat we met haar hebben gekend en dat we met haar gewerkt hebben. We zijn verdrietig dat zij er niet meer is.