Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Lotte de Vos wint Nieuwe Types Prijs voor beste afstudeerproject

  • Schrijven
  • ArtEZ-prijswinnaars
Lotte de Vos wint Nieuwe Types Prijs voor beste afstudeerproject

Op vrijdagavond 24 juni won Lotte de Vos de prijs voor het beste afstudeerproject van een Nederlandse of Vlaamse schrijfopleiding. Het was de tweede keer dat deze prijs, beoordeeld door een onafhankelijke jury, werd uitgereikt. De uitreiking is een onderdeel van literatuurfestival Nieuwe Types.

Studenten van de opleidingen Woordkunst (Conservatorium Antwerpen), Beeld en Taal (Rietveld Academie Amsterdam), Writing for Performance (HKU Utrecht) en Creative Writing (ArtEZ Arnhem) werden afgelopen maanden uitgenodigd om hun afstudeerwerk, variërend van proza tot poëzie en van scenario tot scripts, in te sturen. Een onafhankelijke jury, bestaande uit Thomas Verbogt, Arjan Peters (de Volkskrant), Willem Bongers Dek (deBuren) en Willem Sjoerd van Vliet (de Gids) beoordeelde deze teksten anoniem. Ze kozen voor het werk van Lotte de Vos, studente Creative Writing aan ArtEZ Arnhem. Ze wint een geldbedrag gesponsord door CB, een publicatie in literair tijdschrift De Gids, begeleiding bij het maken van een chapbook bij Literair Productiehuis Wintertuin en een optreden op het Wintertuinfestival.

De jury schreef over haar werk: “De winnaar schreef een cyclus of beter gezegd een snoer van gedichten die kort en intrigerend zijn, ook door een soms absurde humor” en “Met normale woorden en zonder overdadig gebruik van bijvoeglijke naamwoorden weet de auteur een volstrekt origineel universum op te roepen dat in al zijn concreetheid toch mysterieus is.”

Van 23 tot 25 juni vond in de binnenstad van Arnhem de tweede editie van het literaire festival Nieuwe Types plaats. Nieuwe Types gaat op zoek naar de staat van het verhaal en biedt drie dagen lang een blik in de toekomst van de literatuur. Het festival vestigt de aandacht op nieuwe schrijvers, nieuwe verhalen en nieuwe vertelvormen.