Naar overzicht

Lector José Teunissen naar London College of Fashion

José Teunissen
7 okt 2015
7 okt 2015
José Teunissen
José Teunissen

Per 1 januari 2016 wordt José Teunissen aangesteld als Dean van de School of Design and Technology van het London College of Fashion. Tevens wordt zij benoemd tot professor in Fashion Theory bij de University of Arts in London. Teunissen is sinds 2002 – als een van de eerste lectoren in Nederland - verbonden aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten als lector Modevormgeving. Vanuit actuele thema’s in de mode ontwikkelde zij diverse onderzoeken, publicaties en tentoonstellingen,  waarmee zij een internationale reputatie heeft opgebouwd.

De School of Design and Technology waar José Teunissen dean van wordt, heeft 15 bacheloropleidingen, 8 masters en een postgraduate afdeling. Sinds 2009 was Teunissen visiting professor bij het London College of Fashion. Zij krijgt als opdracht zowel het College als de University of Arts London een sterk nieuw profiel en toekomstvisie te geven en de nieuwbouw te begeleiden die in 2020 in Stratford opent.  Daar zullen de 3 schools van London College of Fashion bij elkaar in één pand komen.

Lectoraat Modevormgeving
In 2002 begon José bij ArtEZ, als een van de eerste lectoren in Nederland, om bij de modediscipline onderzoek te starten en  theorievorming te ontwikkelen. Mode kende op dat moment internationaal nauwelijks een onderzoekstraditie. In 2008 lukte het om in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen, Saxion en HAN het NWO-onderzoeksproject National Identity in a Globalised World op te zetten. Vanuit actuele thema’s in de mode –  of het nu om effecten van globalisering, duurzaamheid of technologie  gaat – heeft José diverse onderzoeken, publicaties in samenwerking met ArtEZ Press, en tentoonstellingen ontwikkeld,  waarmee zij een internationale reputatie heeft opgebouwd. De laatste tentoonstelling The Future of Fashion is Now, die in 2014 in Boijmans plaatsvond, trok meer dan 80.000 bezoekers. Deze tentoonstelling reist op dit moment door naar Shanghai en Shenzhen. Op 28 oktober 2015 wordt TFOFIN geopend tijdens het staatsbezoek van de koning door koningin Maxima.

Onderzoeksagenda voor de mode
In 2012 werd José gevraagd om vanuit de topsector creatieve industrie de onderzoeksagenda voor de mode te leiden. Als boegbeeld van CLICKNL|NextFashion ontwikkelde ze een stevig netwerk van onderzoekers en onderwijsinstellingen op het gebied van mode en textiel. In Nederland zijn diverse onderzoeksprojecten ontwikkeld, waarbij creatieve praktijk en design research steeds belangrijker werden. Onder haar leiding werd in 2015 bij ArtEZ het CoE Future Makers opgericht dat zich richt op onderzoeken in nieuwe materialen en maakprocessen in mode en design. Deze organisatie heeft nu al meer dan een miljoen euro aan onderzoeksprojecten in de portefeuille.

Het vertrek van José Teunissen betekent een groot verlies voor ArtEZ; zij is van enorme waarde voor de hogeschool. Zij blijft als visiting professor bij ArtEZ inhoudelijk betrokken bij de lopende onderzoeken.

Deel dit