Naar overzicht

Kunstproject Amarins Yntema legt focus op kracht

Kunstproject Amarins Yntema legt focus op kracht
6 feb 2020
6 feb 2020
De cursisten gebruiken geen woorden, maar maken tekeningen en schilderijen die hun passie te verbeelden.
De cursisten gebruiken geen woorden, maar maken tekeningen en schilderijen die hun passie te verbeelden.

Zoveel mensen. Evenveel talenten!
Kunstproject Amarins Yntema legt focus op kracht

Studente Amarins Yntema (ArtEZ Illustration Design) heeft een project opgezet met mensen die naar Nederland zijn gevlucht. In dit project ligt de focus op hun kracht en passie.
"Ieder persoon heeft zijn eigen kracht. Het hoort bij je, het maakt wie je bent en het maakt ook dat je iets te bieden hebt. Altijd."
Amarins zocht contact met Joost Willering van Participatiehuis Oldebroek, een arbeidstrainingscentrum voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met zijn hulp kreeg Kunstkracht vorm. Een project dat zijn eerste succes al gevierd heeft.

Kunstkracht in een notendop
Kunstkracht richt zich op positieve perspectieven en kracht. Wat kan je goed, wat doe je het liefst en waar krijg je vaak complimenten over? De cursisten gebruiken geen woorden, maar maken tekeningen en schilderijen die hun passie te verbeelden.

De kracht van beeldtaal
Amarins: “Beeld is een universele taal. Het overschrijd de taalbarrière. Ook maakt beeld dingen makkelijker bespreekbaar. Bovendien praat het gemakkelijker wanneer je iets aan het doen bent.
Joost: “Taal kan een barrière vormen. De taalkennis is soms nog te pril om genuanceerd en precies te duiden waar je belangstelling ligt.
Amarins: Het interessante is dat mensen door ze te laten tekenen, veel dichter bij hun gevoel lijken te komen.
Joost: De feedback die we kregen was soms ontroerend en altijd enthousiast. Je moet ook niet vergeten dat veel mensen erg lang in de overlevingsstand hebben gestaan. Al heel lang deed het er niet toe wat zij wilden of konden.”

Afstudeerproject
Amarins studeert dit jaar af. Met de workshops wil ze de mensen beter leren kennen. Haar doel is van deze groep portretten te maken of illustraties. Portretten die meer weergeven dan alleen het uiterlijk. Want als talent deel uitmaakt van je persoonlijkheid, dan is zo’n portret veel vollediger als ook dat aspect wordt verbeeld. De portretten bieden een tegengeluid op negatieve media. Amerins: Ik vind dat ieder mens wat te bieden heeft en er mag zijn. Vooroordelen zijn stom.”

Het participatiehuis
In het Participatiehuis kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verschillende werkzaamheden, activiteiten en programma’s volgen, om zo in een veilige omgeving arbeidsgewenning en werkritme op te doen. Na de beëindiging van het traject zijn zij beter bemiddelbaar naar een vervolgtraject of regulier betaald werk.

Meer Nieuws

Deel dit