Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Joy Mariama Smith genomineerd voor de Theodora Niemeijer Prijs 2018

  • Beeldende Kunst
Joy Mariama Smith genomineerd voor de Theodora Niemeijer Prijs 2018

Op zaterdagmiddag 23 juni wordt de Theodora Niemeijer Prijs 2018 uitgereikt aan de kunstenaar die het beste projectvoorstel maakte voor Het Oog. De Theodora Niemeijer prijs is de enige stimuleringsprijs voor beginnende, vrouwelijke beeldende kunstenaars wonend en werkend in Nederland.

Eind mei heeft de jury de drie kunstenaars bekend gemaakt die dit jaar kans maken op de 4e editie van de prijs. De finalisten zijn Isabelle Andriessen, Josefin Arnell en Joy Mariama Smith.
Joy is alumna van ArtEZ Dutch Art Institute

De winnende kunstenaar mag vanaf eind september 2018 Het Oog een half jaar gebruiken als podium voor haar project en ontvangt daarnaast een cheque ter waarde van €10.000. Ook de kunstenaars die de 2e en 3e plaats behalen ontvangen een cheque, van respectievelijk €2.500 en €1.500.

JOY MARIAMA SMITH
In de performance-installatie Walking in a Queer Manner Around the Perimeter of Het Oog van Joy Mariama Smith, lopen 3 tot 5 performers rond de omtrek van Het Oog om verschillende uitingen van queerness te onderzoeken. Aan de wand worden video's van het proces geprojecteerd en op de achtergrond speelt muziek. Ook de bezoekers worden uitgenodigd om langs de omtrek van Het Oog te lopen.

ISABELLE ANDRIESSEN
Met het Post-apocalyptic observation center stelt Isabelle Andriessen de vraag: wanneer noemen we iets menselijk of niet-menselijk, levend of niet-levend? In Het Oog wil zij een serie werken maken die fysiek met elkaar omgaan als een levend systeem, een sculpturaal buitenaards organisme. Deze sculpturen gaan transformeren doordat ze worden gevoed door verschillende energiebronnen zoals warmte, kou, vocht en elektriciteit. Met dit werk wordt de architectuur van Het Oog een grijze zone tussen een post-apocalyptisch landschap en een sci-fi observatiecentrum.

JOSEFIN ARNELL
THE TICK is een voorstel van Josefin Arnell waarin ze een sculptuur wil ontwikkelen in de vorm van een gigantische teek waar bezoekers op kunnen klimmen. De sculptuur is als een speeltuin in Het Oog om zo op een speelse manier een gemuteerde enge teek te ontdekken. Arnell wil graag een sensor ontwikkelen die signalen uitzendt wanneer je op de sculptuur klimt of erop zit, die de lucht vult met geluid.