Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Johannes Offerhaus wint Frans Molenaar-prijs 2016

  • Fashion
  • ArtEZ-prijswinnaars
Johannes Offerhaus wint Frans Molenaar-prijs 2016

Op 22 juli jl. werd voor de 21ste keer de Frans Molenaar-prijs uitgereikt. Winnaar Johannes Offerhaus studeerde eerder dit jaar af bij ArtEZ en won in 2009 Kunstbende in de categorie fashion. De ontwerper heeft een duidelijke voorkeur om techniek en mode te combineren; de creaties uit zijn afstudeercollectie zijn hier een duidelijk voorbeeld van. De collectie bestaat uit items met streepdessins en (half)doorzichtige stoffen en een aantal rokken die door middel van een band in de taille ronddraaien.

Zelf zegt de winnaar over zijn Centrifugal Belt Systems: 'Mijn collectie is opgebouwd rond het idee dat de zwaartekracht kan worden opgeheven met een centrifugale kracht. Bij het ontwerp van een sculptuur of een kledingstuk werk je altijd tegen de zwaartekracht in. De zwaartekracht geeft ons regels en beperkingen tijdens het ontwerpen. (...) Met deze systemen kan ik lichte stof- en touwconstructies rond het lichaam in de lucht laten zweven. Mijn systemen maken het mogelijk om te werken in een nieuw krachtveld met nieuwe regels en nieuwe restricties.'

Frans Molenaar-prijs
Wijlen ontwerper Frans Molenaar riep zijn prijs in 1996 in het leven om Nederlandse couturetalenten op de kaart te zetten. Na zijn overlijden werd besloten de naar hem vernoemde prijs te blijven uitreiken; dit was de tweede keer dat er een winnaar werd gekozen zonder de ontwerper.

Jury 2016: Milou van Rossum, Louis Geerlings, Fiona Hering, Jhim Lamoree, Ruud van der Peijl, José Teunissen