Naar overzicht

JoAnne Bland 21 november bij ArtEZ

Lezing Selma, Dr. King and Today: The Jigsaw Puzzle of Social Movements
7 nov 2019
7 nov 2019
Lezing Selma, Dr. King and Today: The Jigsaw Puzzle of Social Movements
JoAnne Bland 21 november te gast bij ArtEZ

Kom in actie! Amerikaanse burgerrechtenactivist JoAnne Bland inspireert nieuwe  ‘social movements’

"Movements for social change are like jigsaw puzzles. Everyone is a piece. If your piece is missing, the picture is not complete. Why? Because you're the most important piece." 
JoAnne Bland

Op donderdag 21 november aanstaande is de Amerikaanse burgerrechtactivist JoAnne Bland te gast bij ArtEZ studium generale. Deze bijzondere vrouw nam al op jonge leeftijd deel aan de burgerrechtenprotesten in Selma, Alabama. Zij liep in de vroege jaren 60 samen met Martin Luther King Jr. over de Edmund Pettis Bridge. JoAnne Bland inspireert activisten van vandaag: een invloedrijke stem in een tijd waarin vragen over gelijkheid belangrijker zijn dan ooit.

De puzzel van sociale bewegingen
JoAnne Bland vertelt de 21e over haar ervaringen als gids, getuige en verhalenverteller in het motiveren en in actie brengen van mensen. Kunstenaar Jeremiah Day, initiatiefnemer en organisator van dit project introduceert JoAnne. Jeremiah Day: “JoAnne Bland is volgens mij heel belangrijk voor bewegingen als Extinction Rebellion en Fridays for Future. Zij was al jong een activist en kan veel vertellen over jonge mensen in de politiek en het bouwen aan protestbewegingen in het algemeen. Haar ervaringen en verhalen zullen nieuwe sociale bewegingen zeker inspireren.”

 Over JoAnne Bland
JoAnne Bland uit Selma, Alabama is de medeoprichter en voormalig directeur van het National Voting Rights Museum in Selma, Alabama. Bland nam al zeer jong deel aan de Civil Rights Movement en was de jongste persoon die gevangen heeft gezeten voor deelname aan deze protesten. JoAnne Bland is eigenaar van en gids voor Journeys for the Soul, een organisatie die gespecialiseerd is in rondleidingen over burgerrechten, in het bijzonder in Selma, Alabama.
“By the time I was 11 years old, I had been arrested 13 times that are documented. I was an active participant in Bloody Sunday, marching alongside 600 or more only to get brutally beaten, tear gassed and hit by policemen on horses with billy clubs. My early involvement in the struggle against  "Jim Crow", the American apartheid, has been the foundation and fuel for my civil and human rights work.”

ArtEZ studium generale: Diversity Stories
AlsKnowledge Curation Centre van ArtEZ selecteert, reflecteert en presenteert studium generale kennis en onderzoek. Ook organiseert zij (onderzoeks)processen waarin kunst, wetenschap en samenleving samenkomen. Vanuit de onderzoeksvraag  Diversity for what? onderzoekt ArtEZ studium generale verschillende onderwerpen  die het thema diversiteit raken, zoals genderongelijkheid en identiteit. Zij organiseert lezingen, leesgroepen en empowerment trainingen en wil daarmee inspireren maar ook activeren; een stem geven aan diegenen die niet gehoord worden.

BEAR/School of Missing Man
Het vertrekpunt van The School of Missing Men is dat 75% van de studenten van BEAR (de opleiding Fine Art van ArtEZ), bestaat uit vrouwen. Typisch voor de kunsthogescholen in Nederland en in het buitenland. Hoe kan het dan dat de kunstwereld nog altijd wordt gedomineerd door mannen? Het doel van de School of Missing man, is om te kijken hoe we kunnen leren van de huidige situatie. Dit doet zij door er naar te kijken en te erkennen dat dit een systeemprobleem is en te door te onderzoeken hoe kansen kunnen worden benut. Het is cruciaal om samen te kijken naar de sociale gedragingen en de waarden die daaraan zijn toegedicht zijn en zo  te reflecteren op de problemen in de bestaande status quo. 

21 november lezing Selma, Dr. King and Today: The Jigsaw Puzzle of Social Movements

Deel dit