Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Hanan Faour wint de El Hizjra literatuurprijs voor proza 2017

  • Schrijven
  • ArtEZ-prijswinnaars
Hanan Faour wint de El Hizjra literatuurprijs voor proza 2017

Hanan Faour, tweedejaars Creative Writing bij ArtEZ, heeft de de El Hizjra literatuurprijs voor proza 2017 gewonnen. 

El Hizjra organiseert sinds 1992 jaarlijks een landelijke literaire schrijfwedstrijd voor Arabische en Berberse Nederlanders. Deze wedstrijd, uniek in Europa, heeft tot doel iedereen van (deels) Arabische afkomst, jong en oud, ervaren en onervaren, aan te moedigen gedichten en korte verhalen te schrijven. Toch doen elk jaar schrijvers mee met een andere achtergrond. Ook hun werk wordt zonder onderscheid door de jury beoordeeld en als daar reden voor is, bekroond. Zo wonnen in eerdere jaren Mustapha Kör en Hava Güveli, beiden van Turkse afkomst. De eerste debuteerde onlangs met De Lammeren.

Deelnemers kunnen in een open competitie nieuw, nog niet gepubliceerd werk voor nominatie voorleggen. Het thema is vrij. Het werk mag in het Nederlands, Arabisch en Tamazight zijn geschreven, maar moet beslist zelf bedacht zijn. Deelnemers kunnen proza, poëzie, toneelteksten, essays en columns insturen.

Een deskundige en onafhankelijke jury beoordeelt het werk op artistieke kwaliteit en let daarbij op originaliteit, zeggingskracht en taalgebruik. De deelnemers zijn ondergebracht in leeftijdsklassen. Jaarlijks worden gemiddeld tien auteurs bekroond. De wedstrijd wordt afgesloten met de uitreiking van de El Hizjra-Literatuurprijs, waarbij de winnaars hun werk voordragen.

De El Hizjra-Literatuurprijs bestaat uit een geldbedrag van maximaal 350 euro, een masterclass schrijven en publicatie van de bekroonde verhalen en gedichten in een bundel.

Bijna jaarlijks breken auteurs door in het literaire circuit. De bekendsten zijn Abdelkader Benali, Mohammed Benzakour, Rachid Novaire, Khalid Boudou, Said El Haji, Mustafa Stitou, Hassan Bahara, Al Galidi en Fadoua Bouali.