Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Dr. Danielle Bruggeman nieuwe lector ArtEZ Modevormgeving

  • Beeldende Kunst
  • Vormgeving
  • Fashion
  • Schrijven
  • Muziek
  • Dans
  • Theater
  • Architectuur en...
  • Docentopleidingen
  • Onderzoek
Dr. Danielle Bruggeman nieuwe lector ArtEZ Modevormgeving

Samen ontwerpen we de toekomst van mode

ArtEZ hogeschool voor de kunsten heeft in dr. Danielle Bruggeman een vernieuwende en inspirerende lector gevonden die het Modelectoraat verder gaat vormgeven. Zij neemt bij ArtEZ de rol van José Teunissen over in het ontwikkelen van mode-onderzoek en mode-theorie in Nederland. Als cultuurwetenschapper promoveerde Bruggeman in 2014 op haar onderzoek More Than Meets the Eye: Dutch Fashion, Identity and New Materialism aan de Radboud Universiteit Nijmegen. 

Bruggeman is met ingang van 1 januari dit jaar aangesteld bij ArtEZ.

De kracht van samen
Met de sterke focus op onderzoek, ontwikkelt ArtEZ hogeschool voor de kunsten zich steeds meer tot de thuishaven voor ondernemende onderzoekers in de kunsten. Zo ook dr. Bruggeman, die als missie heeft om vanuit het Modelectoraat een research community te bouwen om de grote uitdagingen voor de toekomst van de mode in gezamenlijkheid te onderzoeken. “Ik geloof in de kracht van interdisciplinariteit en verheug me erop om samen met verschillende experts tot vernieuwende inzichten te komen. Ik zal continu de actieve betrokkenheid stimuleren van externe partners, onderzoekers, ontwerpers, studenten, experts, beleidsmakers, promovendi en alumni die passie en expertise delen voor de centrale thema’s van het toekomstige modesysteem.”

Ook het promotieonderzoek van Bruggeman was onderdeel van een grootschalige wetenschappelijke samenwerking op het gebied van mode in Nederland, ‘Dutch Fashion Identity in a Globalised World’; een vierjarig, door NWO gefinancierd onderzoek van de Radboud Universiteit, ArtEZ, Saxion Hogescholen en de Universiteit van Amsterdam.

Toekomst van mode
ArtEZ en Bruggeman menen met het lectoraat een positieve bijdrage te kunnen leveren aan het denken over mode, de toekomst van het modesysteem en de veranderende maatschappelijke, economische en technologische ontwikkelingen. Bruggeman: “Dit vraagt om een grondige heroverweging van de waarde en betekenis van mode. Denk hierbij aan thema’s als duurzaamheid, de opkomst van ‘slow fashion’, nieuwe technologieën en nieuwe materialen en maakprocessen. Een instituut als ArtEZ, dat al decennia internationaal een vooruitstrevende rol speelt op het gebied van modevormgeving en -theorie, biedt hiertoe de perfecte context.”

Ruime onderwijservaring
Danielle Bruggeman was als gastonderzoeker en -docent verbonden aan het London College of Fashion en aan de MA Fashion Studies van Parsons - The New School in New York City. Zij gaf onderwijs bij de Radboud Universiteit, Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg en is verbonden aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zij publiceert regelmatig wetenschappelijke en meer populariserende artikelen en is een graag geziene gast op internationale symposia en modecongressen.

Over het ArtEZ modelectoraat
Het Modelectoraat beschouwt mode als een van de belangrijkste culturele fenomenen in onze hedendaagse maatschappij. Sinds 2012 leidt het lectoraat de onderzoeksagenda van CLICKNL voor mode en textiel, waarbij een stevig netwerk van onderzoekers, onderwijsinstellingen en bedrijven is ontwikkeld. In 2015 werd samen met het lectoraat E| |scape van Dr. Jeroen van den Eijnde het Centre of Expertise Future Makers geïnitieerd, dat zich richt op ontwikkeling en toepassing van nieuwe materialen en maakprocessen in mode en design. Deze organisatie heeft inmiddels meer dan een miljoen euro aan onderzoeksprojecten in de portefeuille.