Naar overzicht

Boek Delft Blue to Denim Blue onderzoekt identiteit Nederlandse mode

Boek Delft Blue to Denim Blue onderzoekt identiteit Nederlandse mode
27 feb 2017
27 feb 2017
Boek Delft Blue to Denim Blue onderzoekt identiteit Nederlandse mode

16 maart as. worden de resultaten van het eerste, uitgebreide wetenschappelijke onderzoek naar mode in Nederland, met de uitreiking van de eerste exemplaren van het boek ‘Delft Blue to Denim Blue: Contemporary Dutch Fashion’ gepresenteerd. Het is het sluitstuk van een vijfjarig samenwerkingsproject van de Radboud Universiteit, ArtEZ, Saxion Hogescholen en de Universiteit van Amsterdam, gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De complexe dynamiek van identiteit in een continu veranderende, globaliserende wereld stond hierbij centraal.

Van retail tot cybercouture
Het werk van Nederlandse modeontwerpers oogst internationaal enorm veel lof. ‘Delft Blue to Denim Blue’ verkent het landschap van de Nederlandse mode in al zijn verscheidenheid en complexiteit. Aan bod komen individuele ontwerpers Jan Taminiau, Iris Van Herpen en het duo Viktor & Rolf, en bekende merken als G-Star, Mexx,  CoraKemperman, Vanilia, Sjaak Hullekes en retailer C & A. Ook modefotografen zoals Inez Van Lamsweerde en Erwin Olaf  worden onderzocht. Daarnaast is er aandacht de ‘draagbare technologie’, van ontwerpers als Pauline van Dongen en Bart Hess.

Uitreiking
De eerste exemplaren van ‘Delft Blue to Denim Blue’  worden donderdag 16 maart, aansluitend op het programma van ArtEZ Studium Generale, uitgereikt in het Auditorium van Rozet, Kortestraat 16 in Arnhem. En dat is niet toevallig. Het thema van Studium Generale op 16 maart ‘Lost in Transition. Identity in a changing world’ sluit naadloos aan bij het thema van het boek over de Nederlandse mode-identiteit. U bent van harte welkom om deel te nemen aan de workshops en lezingen die in het kader van Studium Generale worden gegeven.

Om 17.15 verzorgt de redacteur van het boek, prof.dr. Anneke Smelik (Radboud Universiteit) een korte presentatie. Aansluitend reikt zij het eerste exemplaar uit aan Nishant Shah (dean Graduate School, verantwoordelijk voor onderzoek binnen ArtEZ) en Lucie Huiskens (onderzoeks- en innovatienetwerk CLICKNL|NextFashion).

Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de uitreiking van het eerste exemplaar. Aanmelden kan tot 7 maart via: info@modelectoraat.nl

Uitgave Delft Blue to Denim Blue
• Delft Blue to Denim Blue: Contemporary Dutch Fashion is uitgegeven door I.B. Tauris in London.
• Prof.dr. Anneke Smelik (Radboud Universiteit) was projectleider van ‘Dutch Fashion Identity in a Globalised World’ en verzorgde de redactie van het boek.
• Initiatiefnemers voor het onderzoeksproject: José Teunissen, Anneke Smelik, Michiel Scheffer en wijlen Dany Jacobs
• (Co) auteurs/onderzoekers zijn: Danielle Bruggeman, Maaike Feitsma, Anja Köppchen, Constantin von Maltzahn
• Het boek verschijnt in het Engels en is vanaf half maart te bestellen bij http://www.ibtauris.com voor 23 euro.

Ter info:
ArtEZ studium generale organiseert programma’s voor zowel studenten als professionals om ontmoetingen tussen kunst, wetenschap en maatschappij tot stand te brengen. Zie: http://studiumgenerale.artez.nl/

 

 

Deel dit