Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

ArtEZ Toneelschool alumna Rosa van Leeuwen wint Colombina 2019

  • Theater
  • ArtEZ-prijswinnaars
Rosa van Leeuwen | foto: Suzanne Ophof
Rosa van Leeuwen | foto: Suzanne Ophof

Rosa van Leeuwen (31), oud-student van de ArtEZ toneelschool in Arnhem, ontving gisteravond tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Amsterdam de Colombina 2019 voor haar rol als Honey in ‘Who’s afraid of Viriginia Woolf’ van Dood Paard.

Uit het juryrapport: “In Wie is er bang voor Virginia Woolf? overtreft Rosa van Leeuwen zichzelf. Als Honey is ze veelkleurig en balanceert ze op prachtige wijze tussen kracht en kwetsbaarheid. Ze biedt tegenstand en voedt de onderlinge oorlog door te manipuleren, op de juiste momenten te verschijnen en te verdwijnen, en door van het spektakel te genieten. Van Leeuwen laat je het personage Honey opnieuw ontrafelen.”
Afgelopen studiejaar regisseerde Rosa samen met Matthijs IJgosse de afstudeervoorstelling ‘MORPH’, zelf studeerde ze in 2013 af aan de ArtEZ toneelschool in Arnhem. Daarnaast was ze één van de oprichters van het collectief Moeremans and Sons en was ze te zien in de VPRO-serie ‘Suspicious Minds’.

Andere genomineerden voor de Colombina 2019 waren Ariane Schluter en mede-alumna Joy Delima, die tijdens haar stage genomineerd werd voor haar rol in de voorstelling ‘Onze Straat’ van het Nationaal Theater.