Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

ArtEZ Press presenteert eerste overzicht volledig oeuvre Lautner

  • Beeldende Kunst
  • Vormgeving
  • Architectuur en...
ArtEZ Press presenteert eerste overzicht volledig oeuvre Lautner

Lautner A-Z. Zoektocht naar het volledige gebouwde oeuvre.
Het eerste complete werk van architect John Lautner verschijnt op 7 november bij ArtEZ Press de uitgeverij van ArtEZ.
Deze uitgave is tot stand gekomen in samenwerking met en in opdracht van de Academie van Bouwkunst.

Lautners ‘Echte Architectuur’
John Lautner (1911—1994) is één van de belangrijkste, maar ook één van de meest onbegrepen Amerikaanse architecten van de twintigste eeuw. Gelukkig zien nu steeds meer mensen in dat Lautner zijn tijd vooruit was. Hij ontwierp zijn gebouwen vanuit het principe: ‘The purpose of architecture is to improve human life.’ Om tot ‘echte architectuur’ te komen, zo dacht Lautner, zouden de inspiratiebronnen van waaruit een architect werkt altijd de basisbehoeften van de mens, de natuurlijke omgeving en het gebruik van natuurlijke materialen moeten zijn. Zijn drie bekendste werken: ‘Chemosphere’ (Hollywood, 1960); ‘the Garcia residence’ (Los Angeles, 1962) en ‘the Sheats-Goldstein residence’ (Beverly Hills, 1963/1989), die u wellicht herkent uit grote Hollywood films, zijn uitstekende voorbeelden hiervan.

De zoektocht
Geïnspireerd door de ontwerpen en ontwerpfilosofie van Lautner begonnen architecten Jan-Richard Kikkert en Tycho Saariste ruim tien jaar geleden aan hun zoektocht naar alle gebouwde werken van Lautner. Met behulp van Google vonden ze de locaties van alle nog bestaande gebouwen die vervolgens alle bezocht werden. Ook spraken ze met de opdrachtgevers, huidige bewoners en voormalig medewerkers van John Lautner en doken in de archieven om een zo compleet mogelijk beeld van de architect en zijn werk te schetsen. Als het eerste complete overzicht van Lautners werk is dit boek zeer aantrekkelijk voor architecten en architectuurstudenten, tegelijkertijd is het ook te lezen als een reisgids die u langs alle werken van Lautner leidt.

Over de auteur(s)
JAN-RICHARD KIKKERT studeerde in 1989 met een eervolle vermelding af aan de TU Delft met een project in het toenmalige Leningrad. Na een aantal jaren praktijkervaring vervolgde hij zijn studie aan het Berlage Institute Amsterdam onder leiding van Herman Hertzberger. In 1996 richtte hij zijn eigen bureau op. Parallel aan het runnen van zijn bureau gaf hij les aan diverse architectuurscholen binnen en buiten Nederland waaronder ArtEZ. Sinds 2016 is hij Hoofd Architectuur van de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Hij geeft in binnen- en buitenland regelmatig lezingen over het werk van John Lautner.

TYCHO SAARISTE studeerde in 1995 af aan de TU Delft. Zijn grenzeloze interesse in architectuur werd al jong gewekt toen hij met zijn vader (architect/architectuurdocent) klassieke meesterwerken van onder anderen Le Corbusier, Neutra en Schindler bezocht. Hij heeft bij diverse architectenbureaus gewerkt waar hij zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen van complexe utiliteitsbouwprojecten. Daarnaast heeft hij een grote passie voor de architectuur van het vrijstaande woonhuis. Tycho geeft geregeld lezingen over Lautner en je ziet zijn invloed terug in veel van zijn eigen ontwerpen.

Over ArtEZ Press
ArtEZ Press is de uitgeverij van ArtEZ. Met de boeken die ArtEZ Press publiceert, wordt onderzoek en theorievorming binnen de verschillende disciplines van het kunstonderwijs gestimuleerd. De publicaties bieden de mogelijkheid om de aanwezige kennis en kunde in kunst, cultuur en onderwijs te tonen. Sommige boeken kunnen fungeren als lesmateriaal, ook internationaal. Bovendien zijn de publicaties van ArtEZ Press ook bestemd voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst en cultuur.

ArtEZ Press - Startpagina | Facebook

ArtEZ Press (@artezpress) • Instagram-foto's en -video's