Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

ArtEZ @ Dutch Design Week

  • Beeldende Kunst
  • Vormgeving
  • Fashion
ArtEZ @ Dutch Design Week

ArtEZ is ook dit jaar onderdeel van het programma van Dutch Design Week (DDW), het grootste designevenement van Noord-Europa dat van 19 t/m 27 oktober in Eindhoven plaatsvindt. 
Het DDW-thema van 2019 is: 'If not now, then when?" Dit thema benadrukt de urgentie van de transitie naar duurzaamheid en een meer circulaire economie. ArtEZ Future Makers haakt hierop aan en staat met Labyrinth Sustainablility naast innovatieve bedrijven als IKEA in de Embassy of Sustainable Design. 
De bachelor Interieurarchitectuur (IN_architecture), toont op het Design Perron het eindexamenwerk van lichting 2019. Het werk reflecteert op de constant veranderende wereld, waarin een ontwerper zich altijd moet kunnen verhouden tot nieuwe vragen. Het is niet meer genoeg om een ​​mooi product of ruimte te ontwerpen dat aansluit op de wereld van vandaag. "Vandaag is snel verouderd."

ArtEZ Future Makers presenteert Labyrinth Sustainability

Locatie: Embassy of Sustainable Design, Innovation Powerhouse, Strijp T Eindhoven

Geen duurzaamheid zonder cultureel-ideologische verandering
Dutch Design Week trekt ruim 30.000 bezoekers die een directe interesse en betrokkenheid hebben bij een duurzame samenleving. ArtEZ Future Makers ziet dit als een unieke kans om de complexiteit van een duurzaam ontwerp aan het publiek te tonen en hen te vragen hoe zij hun eigen rol hierin zien. Nieuwe technologische en wetenschappelijke inzichten zijn weliswaar noodzakelijk, maar de overgang naar sustainbility vereist ook een cultureel-ideologische verandering. Mensen zullen na een geslaagde duurzaamheidstransitie namelijk niet langer zélf het centrum zijn van een exploiteerbare wereld, maar slechts een van de vele elementen in een ecosysteem dat duurzaam moet worden onderhouden.

Door de bezoekers een fysieke ervaring van nieuwe, duurzame materialen aan te bieden en door hen uit te nodigen te communiceren met alternatieve materialen zoals mycelium en kwallen, hoopt ArtEZ Future Makers de verbeelding van de bezoeker aan te spreken en hen te betrekken bij potentiële toekomstscenario's.
"We laten niet alleen zien hoe complex een transitie naar duurzaamheid kan zijn, maar ook welke mogelijkheden er liggen en welke rol je hierin zelf kunt spelen."

Labyrinth of Sustainability: hoe duurzaam is duurzaam?
De complexiteit van duurzaam produceren wordt duidelijk gemaakt met de installatie Labyrinth of Sustainability. De bezoeker wordt uitgedaagd zelf stappen te zetten om een zo duurzaam mogelijk T-shirt te ontwerpen. Maar waar de ene stap in het proces duurzaam is, blijkt een andere dat juist niet te zijn. De meest duurzame grondstof sluit misschien de meest duurzame productiemethode uit. Hoe kom je dan tot een echt duurzaam T-shirt?
Het labyrint toont ook voorbeeldprojecten van hedendaagse Nederlandse designers die onderzoek doen binnen ArtEZ Future Makers. Er is werk te zien van o.a. Tjeerd Veenhoven, Charlotte van Alem en Aliki van der Kruijs.

Dinsdag 22 oktober zal Future Makers live streamen vanuit Dutch Design Week op ArtEZ Instagram (@ArtEZhogeschool stories).

 

ArtEZ bachelor Interieurarchitectuur (IN_architecture) presenteert het eindwerk van alumni lichting 2019

Locatie: Design Perron:

In een constant veranderende wereld moet een ontwerper zich altijd kunnen verhouden tot nieuwe vragen. Het is niet genoeg om een mooi ontwerp te maken dat iets vertelt over de wereld van vandaag. Vandaag is snel verouderd.
Door deze snelheid moet de ontwerper zoeken naar de grenzen van het bekende, omdat het onbekende snel gebeurt. Deze nieuwe realiteit vereist een andere ontwerper dan voorheen: werken vanuit een onderzoekende en open houding.
De bachelor Interieurarchitectuur (IN_architecture) stimuleert studenten om te zoeken naar de grenzen van zichzelf en de grenzen van de discipline.

Met werk van o.a.:
Anneloes van Dijk
Fleur van Veldhuisen
Anneloes van Dijk
Maartje Wiemer
Marjolein Tolsma
Shayenne van der Kamp
Tim Zomer