Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Alumnus master Architectuur verkozen tot architect van het jaar

  • Architectuur en...
v.l.n.r: Floris Cornelisse, Ninke Happel en Paul Verhoeven
v.l.n.r: Floris Cornelisse, Ninke Happel en Paul Verhoeven

Paul Verhoeven, alumnus master Architectuur, heeft samen met zijn twee partners van Happel Cornelisse Verhoeven Architecten de prijs voor “Architect van het Jaar” gewonnen.

Paul Verhoeven maakte deel uit van de afstudeerlichting van 2009. Zijn afstudeerproject had als titel “FUGA, een harmonische inversie”; het was een ontwerp van een stadion voor het Fête des Vignerons, dat eens in de twintig jaar wordt gehouden in het Zwitserse Vevey. Paul Verhoeven werd door de opleiding geselecteerd voor deelname aan Archiprix, waarbij zijn plan werd bekroond met een eervolle vermelding.

Happel Cornelisse Verhoeven Architecten

Paul Verhoeven leidt samen met Ninke Happel en Floris Cornelisse “Happel Cornelisse Verhoeven Architecten” sinds de oprichting in 2006. Het bureau werkt aan een breed portfolio van publieke gebouwen, herbestemmingen, woongebouwen en openbare interieurs, waarbij de projecten zich meer en meer op het snijvlak van oud en nieuw bevinden.

De renovatie en uitbreiding van Museum De Lakenhal, een project waarin het bureau samenwerkte met Julian Harrap Architects en dat begin dit jaar werd afgerond, is daarvan een goed voorbeeld. Ook tot de gerealiseerde projecten van het bureau behoren bijvoorbeeld het Paardenpension Lentevreugd in Katwijk, het Noord-Hollands Archief in Haarlem, Basisschool De Spreeuwen in Mechelen en het woningbouwproject Cadix in Antwerpen.

Verder is onlangs de ruiter- en voetgangersbrug in de Oranjebonnepolder opgeleverd en momenteel werkt het bureau onder andere aan de tijdelijke huisvesting van de Eerste Kamer. Voorts is het bureau initiatiefnemer van Het Rotterdams Woongenootschap, een coöperatieve vereniging die woonprojecten opzet, onderhoudt en verhuurt in de centrale wijken van Rotterdam.

Uit het juryrapport

Een initiatief als Het Rotterdams Woongenootschap en de deelname aan het vakdebat, als voorbeelden van een betrokken en actief architectenbureau, kunnen rekenen op de waardering van de jury. Ook de manier waarop Happel Cornelisse Verhoeven in de crisis wist te groeien en dat het bureau inmiddels een breed portfolio heeft opgebouwd, was voor de jury een reden om het bureau te nomineren. 

De jury gaf dat Happel Cornelisse Verhoeven bij zijn projecten op een even sensitieve als uitgesproken manier met de bestaande context omgaat. Het bureau bouwt daarbij voort op het bestaande, op een wijze die heden en verleden verbindt. De jury waardeert hoe het bureau de architectuur vervolgens op een fijnzinnige manier materialiseert en detailleert, en dat op verschillende schaalniveaus.

Museum De Lakenhal noemde de jury als mooi voorbeeld. Het project werd ook voor de Architectenweb Awards genomineerd, in nota bene twee categorieën (Publiek Gebouw van het Jaar en Interieur van het Jaar) waarin het bovendien tot winnaar werd uitgeroepen.

De jury voor de categorieprijzen is overigens een andere dan degene, die de nominaties voor Architect van het Jaar selecteerde.

Lees meer op architectenweb