Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Toneelschool-alumni genomineerd voor Theo d’Or-categorie ‘beste hoofdrol’ en categorie ‘meest grensverleggende podiumprestatie’

  • Theater

De belangrijkste toneelprijzen voor acteurs worden weer uitgereikt en onder de genomineerden bevinden zich maar liefst drie Toneelschool-alumni! Maria Kraakman en Lowie van Oers zijn genomineerd voor de Theo d’Or-categorie 'hoofdrol'. Romana Vrede werd genomineerd in de categorie ‘meest grensverleggende podiumprestatie’.

Romana Vrede in Tijd zal ons leren, foto door Bete van Meeuwen
Romana Vrede in Tijd zal ons leren, foto door Bete van Meeuwen

Maria Kraakman

Maria Kraakman maakt kans op de Theo d’Or voor haar indrukwekkende rol als strafrechtadvocaat in de voorstelling Prima facie van Internationaal Theater Amsterdam. Haar vertolking werd geprezen om haar virtuositeit, kwetsbaarheid, en vurigheid. De Volkskrant bekroonde haar met een vijfsterrenrecensie en noemde haar optreden ‘een wonder van precisie en timing, en van subtiele schakering’.

Lowie van Oers

Lowie van Oers is genomineerd voor zijn rol in Wittgenstein 2 – Aan de taal ligt het niet van Bo Tarenskeen. De jury roemde zijn spel als de Duitse filosoof Moritz Schlick, dat zowel geestig als droevig werd genoemd. Zijn vertolking werd geprezen om de gevoelige en onnadrukkelijke manier waarop hij zijn personage tot leven bracht.

Romana Vrede

Romana Vrede is genomineerd in de categorie ‘meest grensverleggende podiumprestatie’ voor haar bijdrage aan Tijd zal ons leren samen met Otion. Deze nieuwe categorie eert de meest innovatieve en gedurfde prestaties op het toneel, en Romana's nominatie onderstreept haar rol als vooraanstaande theatermaker en performer. De voorstelling Tijd zal ons leren kreeg tevens de Officiële Juryselectie en valt daarmee onder de elf voorstellingen die volgens de vakjury tot de indrukwekkendste van het afgelopen theaterseizoen behoren. 

Uitreiking

De jaarlijkse toneelprijzen worden op 15 september uitgereikt tijdens het Nederlands Theater Festival in Amsterdam.

Toneelschool

De Toneelschool van ArtEZ in Arnhem leidt je op tot zelfstandig acteur voor theater, film en televisie. 

Meer over deze opleiding