Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

GESPOT: Abel Dijkstra, student Comic Design, wint Small Press Award

  • Vormgeving
  • ArtEZ-prijswinnaars

Tijdens de opening van de Stripdagen Haarlem op 1 juni waren er dit jaar niet één, maar twee eersteprijswinnaars van de Small Press Award. Een daarvan is Abel Dijkstra, student Comic Design. Hij won de award met zijn werk De Grebbelinie. "Een zeer persoonlijk en vervreemdend historisch verhaal", aldus de jury.

GESPOT: Abel Dijkstra, student Comic Design, wint Small Press Award

De jury van de Small Press Award bestond uit professionals uit de strip- en kunstwereld, waaronder Wasco (winnaar Stripschapprijs 2020), Mara Joustra (Hoofd Animation Design, Comic Design en Illustration Design ArtEZ) en Leau Grégoire (winnaar Small Press Award 2023). Over Abels werk zegt de jury: "Dijkstra gebruikt diverse technieken zoals houtsnede, kartondruk, pen en inkt, en kleur. Zijn werk nodigt uit tot herlezen door de vreemde overgangen en plotwendingen, wat het bijzonder boeiend maakt."

Winnaars Fynn van der Ziel en Abel Dijkstra

Twee eersteprijswinnaars

De andere eersteprijswinnaar is Fynn van der Ziel. Hij won de prijs met zijn werk Vis, een langwerpig boekje met een kartonnen omslag, gebonden met cahiersteek. Het verhaal, gemaakt in klei en vervolgens gerisoprint, is esthetisch zeer aantrekkelijk en lijkt met gemak gecreëerd. Het contrast tussen de verschillende vormen en technieken die beide winnaars hebben gebruikt, maakt hun werken elk op hun eigen manier boeiend. De jury besloot dit jaar daarom twee keer de eerste prijs uit te reiken. Op de derde plaats eindigde het team achter het werk Dit lichaam van ons

Het winnen van de small press award is natuurlijk heel erg leuk. De Grebbelinie is totaal anders dan mijn vorige inzending (Kijk omhoog Yoost). En dat maakt het nog leuker. Dat ik het met twee werken die weinig met elkaar gemeen hebben zo ver kan schoppen vind ik écht vet vet. En ik denk dat dit betekent dat ik een goeie boekjesmaker ben. Ook vind ik de andere winnaar, Fynn van der Ziel, vet vet vet en geheel verdiend en pret voor ons allebei gewonnen hebben."

Over de Small Press Award

Het is voor het derde achtereenvolgende jaar dat Stripdagen Haarlem samen met Cross Comix uit Rotterdam, de Small Press Award uitreiken. De winnaar van de Small Press Award 2024 ontvangt een cheque ter waarde van € 1.500,- en krijgt de mogelijkheid om in 2025 een expositie in te richten tijdens Cross Comix Rotterdam. Daarnaast ontvangen de twee runners-up beide een cheque ter waarde van € 500,-. Omdat er dit jaar twee winnaars zijn heeft de jury het prijsbedrag voor de eerste en tweede plaats samengevoegd en dit verdeeld onder de prijswinnaars. 

Meer informatie