Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Wild Clay Project: AKI ArtEZ, designstudio Atelier NL en Rijksmuseum Twenthe duiken samen de diepte in

  • Beeldende Kunst
  • Vormgeving

Studenten van de AKI ArtEZ Academie voor Art & Design doken ónder het oppervlak van het Twentse landschap op zoek naar klei, om die vervolgens verder te verwerken. Dat deden ze in het kader van het Wild Clay Project. Tijdens een workshop gingen studenten aan de slag met hun zelf gewonnen klei met in hun achterhoofd vragen als: wat kunnen lokale grondstoffen ons leren over de plek? Hoe kan het begrijpen van de oorsprong van deze materialen ons helpen ze verstandiger te gebruiken?

Wild Clay Project: AKI ArtEZ, designstudio Atelier NL en Rijksmuseum Twenthe duiken samen de diepte in

Atelier NL

De workshop werd geleid door docenten van de keramiekwerkplaats van de AKI en de gerenommeerde designstudio Atelier NL uit Eindhoven. Atelier NL werkt met lokale materialen zoals klei en zand en ziet design als een middel om de verbinding tussen mens en omgeving te herstellen.

Graven, zeven en verwerken

De klei is gegraven in het Aamsveen, in een 'kleidepot' van Landschap Overijssel. Het thema van de projectweek was 'overvloed en schaarste'. Doordat studenten zelf het materiaal moesten graven, zeven en verwerken werd dit een heel tastbaar thema. Elk stukje klei werd zorgvuldig bewaard; er was immers dagen werk voor nodig geweest voordat dit stukje klei bruikbaar geworden was. De opdracht voor de studenten was vervolgens om een 'dinner for two' te maken in duo's. 

Omdat de studenten zo innig bezig zijn geweest met het verwerken van hun eigen materiaal, zijn de resultaten ook heel erg verbonden geraakt met het proces en het maken. De zorgvuldigheid waarmee er met de klei werd omgegaan zie je ook terug in de resultaten van de studenten.”
Werkplaatsassistent Keramiek Julia van Eijden

Expositie in Rijksmuseum Twenthe

Het slotstuk van het project is een expositie in het Rijksmuseum Twenthe, te zien vanaf 18 mei t/m 16 juni 2024. Hier wordt niet alleen het eindresultaat getoond, maar ook het proces ernaartoe. Meer informatie vind je hier.

Het Wild Clay project is tot stand gekomen met medewerking van: Atelier NL (Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck), AKI ArtEZ Academie voor Art & Design (Lola Bezemer, Julia van Eijden, Erik Kok), Rijksmuseum Twenthe (Josien Beltman), KunstenLandschap (Paul Hajenius).