Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

10 voordelen van een schrijfopleiding

 • Schrijven

Gespot in NRC: Creative Writing-alumna Jante Wortel vertelt over het belang van een schrijfopleiding. Waar vroeger het idee heerste dat schrijvers een natuurlijke gave hebben en een opleiding schadelijk zou zijn voor de creatieve geest, zien we nu de waarde van opleidingen in creatief schrijven.

Etienne Girardet, Unsplash
Etienne Girardet, Unsplash

Van Kunstbende naar Bronzen Uil

Jante vertelt het NRC dat ze veel te danken heeft aan haar opleiding Creative Writing in Arnhem, waar ze in 2017 afstudeerde. In 2015 won Jante de Kunstbende-finale, daarna werd ze toegelaten bij Creative Writing en nu staat ze met haar debuut Weerlicht op de shortlist voor de Bronzen Uil, de Nederlands-Vlaamse prijs voor het beste Nederlandstalige debuut van het afgelopen jaar. “Schrijven betekent discipline hebben”, aldus Jante. “Met een opleiding heb je een goede stok achter de deur en leer je in korte tijd veel.”

De voordelen van de hbo-opleiding Creative Writing bij ArtEZ

 1. Schrijftalentontwikkeling: De hbo-schrijfopleiding Creative Writing biedt je de middelen om je schrijverschap op unieke en waardevolle manieren te ontwikkelen.
 2. Discipline en doorzettingsvermogen: Tijdens de opleiding moét je schrijven, ook als je geen inspiratie hebt. Door regelmatig te schrijven, cultiveer je discipline en doorzettingsvermogen, zelfs als inspiratie ontbreekt.
 3. Netwerkmogelijkheden: Je profiteert van uitgebreide netwerkmogelijkheden en raakt 'one handshake away' van literaire agenten, redacteuren, en andere professionals in het veld.
 4. Diverse schrijfvormen: Je verkent verschillende schrijfvormen, van poëzie en fictie tot non-fictie en scenario-schrijven, waardoor je een veelzijdige schrijver wordt.
 5. Toekomstgericht: De opleiding bereidt je voor op een dynamische literaire toekomst, waarin schrijvers samenwerken, collectieven vormen, en verschillende vormen van literair schrijven kunnen combineren.
 6. Praktische zakelijke vaardigheden: Je ontwikkelt zakelijke vaardigheden die essentieel zijn voor een succesvolle schrijverscarrière, inclusief inzicht in nevenactiviteiten en contractonderhandelingen met uitgeverijen.
 7. Persoonlijke begeleiding: Je profiteert van persoonlijke begeleiding van ervaren docenten, die zelf schrijvers zijn en nauw samenwerken met studenten om hun individuele talenten te ontwikkelen.
 8. Verbreed je horizon: Niet alleen als schrijver, maar ook als creatieve denker: verbreed je horizon en ontdek nieuwe manieren om literair werk te benaderen.
 9. Breed beroepenveld: Je kunt je schrijftalent op allerlei manieren en op heel veel plekken inzetten. Alumni van Creative Writing zijn (zelfstandig) schrijver, geven les, werken binnen de culturele sector, als programmamaker voor podia, festival en evenementen, of combineren meerdere functies binnen hun beroepspraktijk. 
 10. Ambacht leren: Begrijp dat schrijven een ambacht is dat kan worden geleerd en verfijnd met de juiste technieken en begeleiding.

 

Toen de opleiding van start ging, kregen we zo’n 100 aanmeldingen. Dat zijn er inmiddels wel 300. Er zijn maar twintig plekken, de concurrentie wordt dus steeds groter.”
Frank Tazelaar, hoofd opleiding

Creative Writing

Bij de opleiding Creative Writing gaat het niet alleen puur om het gedrukte woord. Studenten, zegt Frank Tazelaar (opleidingshoofd), werken uiteindelijk vaak voor verschillende media waar ze hun schrijftalent voor kunnen inzetten, zoals games en podcasts. Frank: “Ze streven naar een beroepspraktijk waarbij ze verschillende vormen van literair schrijven kunnen combineren.” Het beeld van de solitaire schrijver in een werkkamer is dus aan het veranderen. “Schrijvers werken samen, vormen collectieven. Ook docenten, vaak zelf schrijvers, werken nauw samen met studenten. De grens tussen schrijvers en lezers vervaagt. Dat zie je weerspiegeld in schrijfopleidingen.”