Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

GESPOT: Toneelschool-alumnus Merel Pauw vertelt wie Elmer eigenlijk is

  • Theater

Gespot in Trouw: In de wereld van de Nederlandse hiphop en theater is Merel Pauw, afgestudeerd aan de Toneelschool in Arnhem, beter bekend als Elmer. Ze vertelt in een prachtig interview met Trouw over haar optredens en over wie Elmer eigenlijk is.

Elmer, alter ego van Merel Pauw, is een Nederlands rapper, muzikant, muziekproducent en actrice. Beeld Martijn Gijsbertsen
Elmer, alter ego van Merel Pauw, is een Nederlands rapper, muzikant, muziekproducent en actrice. Beeld Martijn Gijsbertsen

Hiphop en theater

Elmer ontstond in 2021 binnen DIEHELEDING, het hiphoptheatercollectief dat ze oprichtte met enkele medestudenten van de Toneelschool in Arnhem. In december 2021 bracht ze haar eerste solosingle Je Vader uit, een absurdistische wraaktrack. Als de grofgebekte en besnorde rapper Elmer zorgt ze voor verwarring en vraagtekens over genderidentiteit. Deze week brengt ze haar nieuwe EP "ELMERS" uit, gevolgd door een uitverkochte clubtournee.

Maar wie is Elmer eigenlijk? In dit prachtige interview met Trouw onthult Elmer hoe ze met haar alter ego de meest kwetsbare en oprechte versie van zichzelf is, en waarom ze de grenzen van genderidentiteit en theatraliteit opzoekt binnen de hiphopscene. Haar optredens en muziek roepen zowel liefdevolle reacties als felle kritiek op, en dat is precies wat ze wil - de status quo uitdagen en vragen oproepen over hoe we gender en identiteit zien. Elmer is niet zomaar een artiest, ze is een provocateur die de hiphopwereld doet wankelen en nadenken.

Elmer is de context waarin ik muziek maak en op het podium sta. Ik speel niet Elmer, Elmer is een uitvergrote versie van Merel. Het publiek maakt mij tot Elmer door de context waarin ze mij zien.”

DIEHELEDING

Vol drive hebben de zes leden van het theatercollectief DIEHELEDING al tijdens de opleiding het werkveld veroverd. DIEHELEDING speelt voorstellingen op plekken in heel Nederland, van De Parade en Karavaan tot DOX en Festival Tweetakt. Nick, één van de leden, vertelt over het collectief, de Toneelschool en het werkveld.

Toneelschool

Bij de Toneelschool word je opgeleid tot zelfstandig acteur. De focus ligt op vakmanschap op het gebied van spelen en maken. Ook is er veel aandacht voor reflectie, en voor onderzoek naar je eigen kunstenaarschap. Al tijdens de opleiding sta je midden in de beroepspraktijk. Je krijgt les van professionele acteurs en regisseurs en werkt samen met regisseurs en makers uit het veld.