Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

GESPOT: Product Design-alumnus Gijs Schalkx op DDW met auto die rijdt op afvalplastic

  • Vormgeving

Gespot in de Volkskrant - Gijs Schalkx studeerde twee jaar geleden af aan ArtEZ, bij de opleiding Product Design in Arnhem. Zijn afstudeerwerk was de slootmotor: een brommer die reed op methaangas, dat hij eigenhandig verzamelde uit slootjes. Nu, twee jaar later, staat hij op Dutch Design Week met een Volvo die rijdt op afvalplastic. De Volkskrant interviewde Gijs erover.

Gijs Schalkx met de door hem ontworpen auto die rijdt op afvalplastic, te zien op de Dutch Design Week in Eindhoven. Beeld Sas Schilten, Volkskrant
Gijs Schalkx met de door hem ontworpen auto die rijdt op afvalplastic, te zien op de Dutch Design Week in Eindhoven. Beeld Sas Schilten, Volkskrant

Plasticauto

De Volkskrant interviewde Gijs niet alleen, ze maakten ook een ritje in de auto! Want Gijs’ plasticauto mag gewoon de weg op. Zelfs de stookinstallatie op het dak was geen probleem. “We denken altijd dat er niets mag in dit land. Maar er mag dus ook heel veel wél. Duwen we niet ook onszelf niet te veel in regels?”, aldus Gijs.

De totale milieu-impact van Gijs’ zelfs vergelijkbaar zijn met een Tesla. "Ik koop geen nieuwe auto, waarvoor kobalt en lithium worden gemijnd in Congo of Chili. Daarbij sla ik alle schakels in de vervuilende olieketen over – van boortorens tot olietankers en pompstations." Door het productiesysteem te versimpelen, maakt Gijs juist de complexiteit ervan zichtbaar: "Er bestaan geen duurzame auto’s."

We kunnen het winnen van gas wel uitbesteden, of een energiezuinige maar peperdure Tesla kopen, maar meer geld in een probleem steken is vaak niet de oplossing. Wij zijn het probleem en dus moeten wij zelf veranderen."
Gijs Schalkx

Slootmotor

De plasticauto is een prachtig vervolg op de slootmotor, het afstudeerwerk van Gijs. Ook daar is te zien dat Gijs’ doel niet is om problemen op te lossen, maar om ze zichtbaar te maken.

Product Design

Ben je een avonturier met verbeeldingskracht, een ondernemende maker of een ambitieuze uitvinder? De hbo-opleiding Product Design leidt je op tot een innoverende ontwerper die producten ontwikkelt voor de wereld van morgen. Daarbij dagen we je uit om de grenzen te verleggen van wat je kunt dromen, denken en maken.