Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Het regent Topopleidingen bij ArtEZ

  • Beeldende Kunst
  • Vormgeving
  • Fashion
  • Schrijven
  • Muziek
  • Dans
  • Theater
  • Architectuur en...
  • Docentopleidingen

Maar liefst 27 bacheloropleidingen van ArtEZ University of the Arts zijn benoemd tot Topopleiding 2024. Dit werd vandaag bekend gemaakt in de onafhankelijke Keuzegids hbo 2024. Opleidingen met een score van 75 punten of hoger mogen het predicaat Topopleiding 2024 voeren. Voor ArtEZ betekent dit meer dan een verdubbeling van het aantal Topopleidingen ten opzichte van vorig jaar. In de categorie middelgrote hogescholen is ArtEZ bovendien de best beoordeelde kunsthogeschool van Nederland.  

Het regent Topopleidingen bij ArtEZ

De 13 bacheloropleidingen van ArtEZ die volgens de Keuzegids hbo 2023 ook al tot de besten van Nederland behoorden, en in 2024 nog steeds zijn: Toneelschool, Artisteducator in Theater, Dance Artist, Artisteducator in Dans, Artisteducator in Theater & Media, MediaMusic, Popacademie, Muziektherapie, Muziektheater, Jazz & Pop Arnhem, Docent Muziek Enschede, Docent Muziek Zwolle, Docent Beeldende Kunst en Vormgeving Arnhem. De 14 nieuwkomers in 2024 zijn: Klassieke Muziek, Jazz & Pop Zwolle, Composition for Film and Theatre, BEAR Fine Art, Product Design, Fashion Design, Creative Writing, Design Art Technology, Graphic Design Arnhem, Animation Design, Comic Design, Illustration Design, Interieurarchitectuur en Graphic Design Zwolle. Deze bachelors dragen allemaal het kwaliteitszegel ‘Topopleiding 2024'.

Resultaat van proces van jaren 

Volgens Maarten Bremer, lid College van Bestuur ArtEZ, zijn de studenten van ArtEZ een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit van het onderwijs: “We hechten veel waarde aan hun tevredenheid met ons onderwijs. De score in de Keuzegids hbo komt deels tot stand met behulp van de resultaten van de Nationale Studenten Enquête. Het is daarom erg mooi om te zien dat inmiddels bijna al onze bacheloropleidingen het predicaat Topopleiding mogen dragen. Dat is echt heel bijzonder. Deze groei is een resultaat van een proces van jaren; het resultaat van de toewijding waarmee docenten en andere onderwijsmedewerkers onze opleidingen vormgeven en blijven verbeteren. Voor en met onze studenten. Dat blijven ze doen. Deze predicaten zijn daarbij een geweldige motivatie.” 

Alle bachelors van het ArtEZ Conservatorium zijn Topopleiding  

Waar vorig jaar de muziekopleidingen van het ArtEZ Conservatorium in Arnhem en Enschede al het predicaat Topopleiding mochten dragen, mag het ArtEZ Conservatorium in Zwolle zich nu bij dit lijstje voegen. ArtEZ is verheugd dat ál haar muziekopleidingen nu zijn beoordeeld als Topopleiding.

De vlag uit in Arnhem: alle bachelors zijn Topopleiding

Nu ook de Arnhemse opleidingen Vormgeving en Autonome Beeldende Kunst zijn toegetreden tot de lijst met Topopleidingen, heeft ArtEZ een primeur in Arnhem: voor het eerst in de geschiedenis zijn al haar opleidingen in deze stad Topopleiding. Zowel het Conservatorium in Arnhem, als de Academie voor Art & Design Arnhem en de Academie voor Theater en Dans bieden uitsluitend Topopleidingen aan. Bovendien zijn de vormgevingsopleidingen bij ArtEZ in zowel Arnhem als Zwolle het hoogst beoordeeld van alle vormgevingsopleidingen bij kunsthogescholen in Nederland. 

Toneelschool behaalt maximale score van 100 punten

De Toneelschool van de Academie voor Theater & Dans spant dit jaar de kroon. Met een maximale score van 100 punten is de opleiding beoordeeld als de allerbeste van alle theateropleidingen in Nederland. 

Feest in Zwolle: opleidingen Vormgeving en Muziek nu ook Topopleiding 

Nu ook de Zwolse opleidingen Vormgeving én alle muziekopleidingen aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle zijn toegetreden tot de lijst met Topopleidingen, hebben bijna alle bacheloropleidingen van de academies van ArtEZ in Zwolle het predicaat Topopleiding. Bovendien zijn de vormgevingsbachelors bij ArtEZ in zowel Arnhem als Zwolle het hoogst beoordeeld van alle vormgevingsbachelors bij kunsthogescholen in Nederland. 

Wederom succes voor het ArtEZ Conservatorium in Enschede 

Traditiegetrouw scoort het ArtEZ Conservatorium in Enschede uitstekend, met als kroonjuweel de opleiding Muziektherapie. Met 98 van de 100 punten scoort de opleiding bijna maximaal, en staat daarmee op de eerste plaats in de ranking van opleidingen voor vaktherapie. De opleidingen Popacademie en MediaMusic staan op een stevige tweede plaats in de categorie muziekopleidingen. Ten slotte behaalt de opleiding Docent Muziek een uitstekende score van 89 van de 100 punten. 

Over de Keuzegids
De Keuzegids hbo 2024 wordt uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (C.H.O.I.). Deze gids komt jaarlijks uit en oordeelt op basis van studenttevredenheid. Het C.H.O.I. gebruikt informatie uit betrouwbare bronnen zoals de Nationale Studenten Enquête onder ruim 286.000 studenten, arbeidsmarktcijfers van het Researchcentrum voor Onderzoek en Arbeidsmarkt (ROA) en studiesuccescijfers van de Vereniging Hogescholen.  De Keuzegids bevat studiebeschrijvingen, kwaliteitsoordelen van studenten en informatie over toelatingseisen, arbeidsmarktgegevens en studentenaantallen. In 2024 verschijnt de nieuwe uitgave van de Keuzegids masters. Alle praktische informatie over de Keuzegids hbo staat op de website van Keuzegids.