Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Jong talent schittert en straalt tijdens het Kunstbende Young Creators Festival

“Dit is de mooiste dag van mijn leven!” schreeuwt een piepjonge gitarist door zijn microfoon. Hij heeft zojuist met zijn band opgetreden op het Kunstbende Young Creators Festival in poppodium de Melkweg Amsterdam. Zijn handen trillen nog na en zijn mondhoeken trekken onbeheersbaar omhoog. Nog even geniet hij van zijn publiek terwijl de presentatrice de volgende act al aankondigt.

 

Winnaars Kunstbende
Copyright Marcel Krijgsman

Springplank voor talent

Kunstbende is dé voedingsbodem voor jong talent in Nederland. Het is bedoeld voor iedereen van 13 t/m 19 jaar die iets doet of wil doen met content, dans, DJ, beeldende kunst, fashion, film, schrijven of theater. Via de provinciale voorrondes komen jaarlijks de meest opvallende acts samen tijdens het Young Creators Festival. Daar wordt hun act of kunstwerk beoordeeld door een vakjury die uiteindelijk de winnaars kiest. In verschillende categorieën betekent dit bijvoorbeeld een optreden op een groot festival of een expositie in een museum. Dit jaar vond het Young Creators Festival plaats op 30 september. Op de website van Kunstbende lees je de volledige lijstmet winnaars.

 

Trots

In de Max (grote zaal) van de Melkweg staan alle deelnemers in de categorieën Dans en Theater geprogrammeerd. Er wordt gedanst uit noodzaak en gelachen met cabaretduo’s. Als er om reactie wordt gevraagd in het publiek barst een jong meisje in tranen uit “ik ben zo trots op mijn vriendinnen!”. Als het Young Creators Festival één ding laat zien is dat individualisering van de maatschappij verre van compleet is. We zijn nog steeds vol van echte verhalen, kunst vanuit noodzaak en vooral het samen delen van dat alles.

 

ArtEZ en Kunstbende

ArtEZ is trotse hoofdpartner van Kunstbende. Een mini-onderzoek, onder de volgers van ArtEZ op Instagram, wees uit dat een groot deel (29%) van de respondenten zowel ArtEZ student is als oud-deelnemer van Kunstbende. Een nog groter deel (44%) gaf aan (nog) niet aan Kunstbende te hebben meegedaan, maar het wel graag zou willen of had willen doen. Het is immers dé kans voor jong talent om podiumervaring op te doen en toe te treden tot een groot netwerk van gelijkgestemde makers. Op die manier zetten de deelnemers een mooie eerste stap naar professionalisering.