Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

GESPOT: Product Design-alumni bieden hoopvol perspectief met innovatieve kunstmatige koraalriffen

  • Vormgeving

GESPOT in NRC - Jesse de Bont en Max Dijkstra laten met ReefSystems zien dat Product Design een opleiding is waarbij je leert om wereldwijd impact te maken. Tijdens hun studie aan ArtEZ bedacht het duo een revolutionair idee: modulaire blokken voor de kunstmatige aanleg van koraalriffen. Ze werken samen met lokale gemeenschappen om bij te dragen aan het behoud van onze natuurlijke schatten.

Het opzetten van een restauratiewerkplaats en het installeren van grote kunstmatige riffen in Shimoni, Kenia (feb. - mrt. 2023)
Het opzetten van een restauratiewerkplaats en het installeren van grote kunstmatige riffen in Shimoni, Kenia (feb. - mrt. 2023)

Een hoopvol perspectief

Koraalriffen wereldwijd worden bedreigd door sleepnetten en dynamietvisserij, met ernstige gevolgen voor het mariene leven en gemeenschappen die afhankelijk zijn van de visserij. Met ReefSystems proberen Jesse en Max de koraalriffen wereldwijd – van Aruba tot Kenia – nieuw leven in te blazen.

Op Aruba plaatsten we deze week dertien kunstmatige riffen langs de zuidkust, samen met lokale aannemers, de beheerder van marineparken en twee universiteiten . Wij hebben de riffen voor dit project zó ontworpen dat ze volgens ons het meest geschikt zijn om tegen de sterke stromingen van de Caribische zee kunnen, en het oppervlak van de blokken is optimaal voor het aanhechten en aangroeien van koralen.”

Product Design

Product Design daagt je uit om jouw ontwerpambitie te combineren met een experimentele en wereldwijde blik. Ben je een avonturier met verbeeldingskracht, een ondernemende maker of een ambitieuze uitvinder? De hbo-opleiding Product Design leidt je op tot een innoverende ontwerper die producten ontwikkelt voor de wereld van morgen. Daarbij dagen we je uit om de grenzen te verleggen van wat je kunt dromen, denken en maken.