Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

ArtEZ, HKU en AHK onderzoeken hoe creatieve professionals effectiever kunnen samenwerken met het MKB

  • Ondernemen

Hoe kunnen (kunst)studenten en creatieve professionals van meerwaarde zijn voor midden- en kleinbedrijf (MKB)? Die vraag stond centraal in een grootschalig, tweejarig onderzoek dat de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK), de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en ArtEZ University of the Arts samen hebben uitgevoerd. Het onderzoek werd gefinancierd door Regieorgaan SIA. De ervaringen en uitkomsten zijn opgeschreven in een online magazine 'Creatief Talent Werkt' en werden op 28 september gepresenteerd tijdens een symposium.

Creatief Talent Werkt is een online magazine de manieren waarop MKB en creatieve professionals en studenten kunnen samenwerken.
Creatief Talent Werkt is een online magazine de manieren waarop MKB en creatieve professionals en studenten kunnen samenwerken.

Creatief Talent Werkt (CTW) gaat over samenwerken met startende creatieve professionals. Drie kunsthogescholen (HKU, AHK en ArtEZ) streven met dit initiatief naar een duurzame samenwerkingsrelatie met organisaties binnen en buiten de kunsten. Het potentieel van creatief talent is enorm, dat wordt ook opgemerkt door het MKB en vertegenwoordigers uit de publieke sector. Creatieven beschikken over innovatiekracht die noodzakelijk is om vanuit een ander perspectief naar complexe vraagstukken te kijken en niet-alledaagse oplossingen aan te dragen. Om creatief talent optimaal te benutten, is het belangrijk de uitdagingen te kennen die samenwerken effectief maken. In het online magazine 'Creatief Talent Werkt' worden vijf uitdagingen aangestipt en besproken.

Lees hier het volledige magazine

Duurzame samenwerking met MKB

In het online magazine 'Creatief Talent Werkt' vind je onder andere een interview met Carin Rustema, onderzoeker en kwartiermaker die vanuit ArtEZ heeft bijgedragen aan dit onderzoek. Samen met masterstudenten van de masteropleiding Werkplaats Typografie heeft Carin onderzocht hoe we vanuit ArtEZ ook buiten de muren van de kunstacademie duurzame samenwerkingen kunnen opstarten met het MKB.

Ze vertelt onder andere over de samenwerking die zij vanuit de Werkplaats Typografie heeft opgezet met Het HEM en hoe zij een bijzondere cursus heeft opgezet samen met Pakhuis de Zwijger. Je kunt het volledige interview met Carin lezen via deze link.

Lees hier het interview met Carin Rustema

ArtEZ Business Centre

Vanuit ArtEZ heeft het ArtEZ Business Centre (ABC) bijgedragen aan dit onderzoek. Het ABC helpt alumni en studenten op weg in het cultureel ondernemerschap. Om dat goed te kunnen doen, onderzoekt en verzamelt ABC actuele ontwikkelingen en vakkennis rondom kunstondernemerschap en onderhoudt netwerken die ertoe doen. Ook organiseren ze regelmatig bijeenkomsten voor alumni en studenten rond cultureel ondernemerschap, en helpen ze studenten een handje met bijvoorbeeld startersvouchers om de eerste stappen als ondernemer te kunnen zetten.

Lees meer over het ABC

Het onderzoek werd gefinancierd door het Regieorgaan SIA en beoogde middels innovatietraineeship (kunst)studenten van meerwaarde te laten zijn voor het MKB, in de brede zin van het woord.