Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Creative Writing-studenten springen eruit en staan op de shortlist van De Afstudeerprijs 2023

  • Schrijven

Voor de negende keer reikt Wintertuin De Afstudeerprijs 2023 uit aan de schrijfstudent met het beste afstudeerwerk van het jaar. Uit de inzendingen werden door een deskundige jury zes werken genomineerd, allen van de opleiding Creative Writing.

Winnaar van vorig jaar, Ceren Uzuner, tijdens de uitreiking van de Afstudeerprijs 2022 © Elske Nissen
Winnaar van vorig jaar, Ceren Uzuner, tijdens de uitreiking van de Afstudeerprijs 2022 © Elske Nissen

De vierkoppige jury bestond dit jaar uit Mathieu Charles (theatermaker), Michel Krielaars, (redacteur boeken bij NRC), Frances Welling (redacteur DIG) en Aline Lapeire (programmamaker deBuren). Uit de geanonimiseerde inzendingen selecteerden zij de zes sterkste werken. Op basis van literaire kwaliteit, origineel uitgewerkte thematiek en innovatie, kozen zij voor onderstaande afstudeerprojecten.

Shortlist De Afstudeerprijs 2023

- Willemijn Bussink - Mijn stem is een hagedis (Creative Writing, ArtEZ) 
- Vera Corben Brand in het barbiehuis (Creative Writing, ArtEZ)
- Ettie Edens Tussen de randen van een aquarium (Creative Writing, ArtEZ)
- Stef Hulskamp - Big Time in the Sun (Creative Writing, ArtEZ)
- Lauren Kleinbussink De Collectie van Fien (Creative Writing, ArtEZ)
- Daniël Olivier - Aan de oever van drie rivieren ligt een hond (Creative Writing, ArtEZ)

Alle genomineerden worden geprogrammeerd op een literair festival en worden uitgenodigd om deel te nemen aan de Nieuwe Types Industriedag voor literair makers en professionals. Hier zullen ze onder andere workshops volgen en speeddaten met professionals uit hun vakgebied. De winnaar van De Afstudeerprijs 2023 ontvangt daarnaast € 500,- aan prijzengeld, beschikbaar gesteld door de deelnemende opleidingen, en mag optreden tijdens het eerstvolgende Wintertuinfestival.

Creative Writing springt eruit

Opvallend is dat alle genomineerden dit jaar afstudeerders van de opleiding Creative Writing aan ArtEZ zijn. In het juryrapport vermeldt de jury dat ongeveer twee derde van de inzendingen van deze opleiding kwam, en dat de selectie dan ook niets zegt over de kwaliteit die ontstaat vanuit de andere schrijfopleidingen. 

Uitreiking tijdens Industriedag Nieuwe Types

De uitreiking van De Afstudeerprijs vindt plaats op vrijdag 10 november in Theater a/d Rijn in Arnhem, tijdens de avond van de Nieuwe Types Industriedag voor literair makers en professionals. In de aanloop naar de uitreiking zullen fragmenten van de genomineerde afstudeerwerken worden gepubliceerd op Wintertuins online podium Notulen van het Onzichtbare.