Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Chinouk Filique de Miranda eerste Professional Doctorate bij ArtEZ

  • Fashion
  • Onderzoek

Naast een associate degree, bachelor- of masteropleiding heeft het hbo een nieuw leertraject: een Professional Doctorate (PD). Een Professional Doctorate is van gelijkwaardig niveau als een universitaire PhD. Chinouk Filique de Miranda begint op 1 september 2023 als de eerste Professional Doctorate van ArtEZ. Tijdens het PD-programma zal De Miranda onderzoek doen naar de diverse manieren waarop we mode ervaren in het online landschap.  

Chinouk Filique de Miranda, modeonderzoeker en eerste PD bij ArtEZ
Chinouk Filique de Miranda, modeonderzoeker en eerste PD bij ArtEZ

Mode als digitale beleving 

Met de opkomst van digitale platforms, zoals social media, webshops, virtual reality en games, is de manier waarop we mode en kleding ervaren ingrijpend veranderd. Veel kleding die we kopen hebben we alleen nog maar op ons beeldscherm in een webshop gezien, en dagelijks worden we beïnvloed via social media om kleding aan te schaffen. Grote modehuizen creëren zelfs exclusieve digitale kledinglijnen en merken zoals Louis Vuitton en Gucci ontwerpen virtuele kledingstukken specifiek voor populaire games zoals League of Legends. Ook Meta, Google en Microsoft investeren in nieuwe technologieën die merken bijvoorbeeld in staat stellen digitale modeshows te organiseren. Het is dan ook geen verrassing dat deze verschuiving in de mode-industrie vaak wordt aangeduid als fashion for the metaverse.  

Terwijl de grote modehuizen en miljardenbedrijven gretig inspelen op deze digitale dimensie van mode, blijven veel kleine, lokale en kritische modemakers achter. Ze hebben niet de digitale skills, of weten (nog) niet hoe ze zelf kunnen inspelen op de digitale dimensie van mode. Tijdens het vierjarige PD-traject gaat De Miranda daarom de digitale geletterdheid onder deze kritische modemakers onderzoeken, in kaart brengen, en uiteindelijk versterken. De Miranda: “De eerste drie jaar van mijn onderzoek focus ik me op het samenbrengen van bestaande digitale tegenbewegingen – dus hackers en programmeurs die tegen de stroom van de grote spelers zoals Meta en Louis Vuitton ingaan – met kritische modemakers. Ik ben benieuwd wat er gebeurt als je deze twee werelden samenbrengt. Ik wil hen dan bijvoorbeeld vragen om samen een hackingtool te creëren voor hun eigen modepraktijk.” De Miranda werkt een groot deel van haar onderzoek samen met masterstudenten van Critical Fashion Practices, en ontwikkelt met én voor hen een nieuw deel van het curriculum dat erop is gericht om digitale geletterdheid te bevorderen onder kritische modemakers.  

Meer lezen over De Miranda's onderzoek en haar kijk op digitale mode? Lees dan ook eens deze story over De Miranda's onderzoek: "De modeontwerper als maker, onderzoeker en digitale whizzkid"

Mode-onderzoek bij ArtEZ 

De Miranda wordt gedurende het vierjarige PD-programma begeleid door promotoren van zowel binnen als buiten ArtEZ. Vanuit ArtEZ wordt De Mirana begeleid door Daniëlle Bruggeman (lectoraat Mode). Bruggeman is trots dat De Miranda is gekozen als eerste PD-kandidaat. "Chinouk is sterk in haar praktijkgerichte ontwerponderzoek naar complexe digitale structuren en het toegankelijk maken daarvan waardoor zij nieuwe methoden, tools, tactieken en strategieën kan ontwikkelen die digitale geletterdheid stimuleren." 

Tamara Rumiantsev, directeur Onderzoek en Valorisatie, sluit zich hierbij aan. Zij ziet daarbij ook hoe Chinouk – haar onderzoek en focus – naadloos aansluit bij ArtEZ als dé plek voor mode-onderwijs en mode-onderzoek. Rumiantsev: Het onderzoek van Chinouk past enerzijds goed bij de krachtige mode-opleidingen die ArtEZ heeft; anderzijds sluit het mooi aan bij onderzoeksprojecten naar de rol van mode in de samenleving en rond solidariteit en duurzaamheid in de modeketen.” 

Over het Professional Doctorate-programma 

De Professional Doctorate heeft een vergelijkbaar niveau als een universitaire PhD, maar verschilt in karakter en draagt een andere internationaal erkende titel: PD. Terwijl een promotietraject bij een universiteit is gericht op het ontwikkelen van professionele onderzoekers, richt het PD-programma in het hbo zich op het opleiden van onderzoekende professionals. Het PD-programma is verweven met het hbo-onderwijs, met als doel dat hbo bachelor- en masterstudenten profiteren van het onderzoek dat PD-kandidaten uitvoeren naar de laatste ontwikkelingen in de beroepspraktijk. Hierdoor is het PD-programma ook een investering in het versterken van de verbinding tussen het hbo en de arbeidsmarkt. 

Peter Sonderen, lector Theorie in de Kunsten en projectleider van de pilot van het PD-programma binnen ArtEZ, noemt dit een belangrijke stap. "Met de PD zet ArtEZ een grote stap in het versterken van onderzoek en onderwijs op het hoogste niveau in het hbo. In tegenstelling tot een universitaire PhD biedt de PD echt ruimte aan de kunstenaar die na de master verder wil met (artistiek) onderzoek, waarbij de artistieke praktijk fungeert als onderzoek of onderzoek fungeert als artistieke praktijk." 

Meer informatie over het Professional Doctorate-programma

De Professional Doctorate bij ArtEZ

"De modeontwerper als maker, onderzoeker en digitale whizzkid": een interview met Chinouk Miranda de Filique over haar onderzoek en de PD

De Professional Doctorate in de kunsten