Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

GESPOT: de nieuwe AKI-lichting stelt zich voor

  • Beeldende Kunst
  • Vormgeving

Drie finals-studenten van AKI ArtEZ in Enschede vertellen in een uitgebreid interview met het AD over hun werk, hun dromen en het leven na de academie. “Kunst is een groot avontuur.”

Studenten Rein Rodemeier, Alma van Maasakker en Nadeche van Altena. Foto’s door Cees Elzenga en Beeldbewerking DTCT, AD.nl
Studenten Rein Rodemeier, Alma van Maasakker en Nadeche van Altena. Foto’s door Cees Elzenga en Beeldbewerking DTCT, AD.nl

Rein Rodemeier

Rein Rodemeier viel voor het internationale aspect en het relatief grote aantal buitenlandse studenten bij AKI in Enschede. “Daar hou ik van. Ik heb veel gereisd. Mensen uit andere landen zorgen ervoor dat je je eigen horizon verbreedt.” Tekenen en schilderen is waarmee hij verder wil. Na talloze tekeningen op papier heeft hij zich voor zijn examen voor het eerst gewaagd aan twee grote doeken. Rein studeert af aan de opleiding Fine Art, in de richting Painting.

Alma van Maasakker

Ook Alma studeert af aan de opleiding Fine Art. Zij koos voor de richting Sculpture. Vier jaar geleden kwam ze naar Enschede. Bij haar eerste bezoek aan de academie was het gelijk raak. „Hier staan de werkplaatsen centraal. Alles is gebouwd rondom het ambacht. En de sfeer in Twente is prettig. Mijn ouders zeggen dat iedere keer als ze hier zijn: ‘Wat zijn de mensen hier aardig’.”

Nadeche van Altena

Ideeën bedenken en die vervolgens vormgeven ziet Nadeche als haar roeping. „Welk medium ik kies, maakt niet zoveel uit. Het mooie van de opleiding hier is dat je de kansen krijgt om zoveel mogelijk dingen uit te proberen.” Voor haar examen koos ze voor video. In een donkere ruimte draait een 7 minuten durende film waarin ze op een subtiele manier probeert de gedachten van de kijker te beïnvloeden.