Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Product Design-alumnus Thijs Swinkels ontwerpt eigen woonunit

  • Vormgeving

Thijs Swinkels studeerde af aan de opleiding Product Design in Arnhem. Om zijn steeds hoger oplopende studieschuld te drukken bedacht hij een radicale oplossing: zijn woning opzeggen en in zijn werkplaats wonen. Dat zou honderden euro’s per maand schelen. Zo ontstond Life at Work, een werkbank die ook kan dienen als woonunit.

Life at Work, werk van Product Design-alumnus Thijs Swinkels
Life at Work, werk van Product Design-alumnus Thijs Swinkels

Probleemoplossend ontwerpen

Hoe kunnen we zo compact en efficiënt mogelijk wonen? Deze vraag houdt ontwerpers al een eeuw bezig. Zo ook Thijs Swinkels, die in 2020 afstudeerde aan de opleiding Product Design in Arnhem. “Als ontwerper daag ik mijzelf voortdurend uit om materialen en technieken op een innovatieve manier toe te passen. Probleemoplossend ontwerpen is dan ook een werkwijze die ik vaak toepas tijdens projecten. Tijdens mijn projecten ontstaan onderwerpen die volgens mijn visie een verandering nodig hebben. Ik probeer grenzen in de huidige maatschappij te verleggen en de toeschouwer anders naar een bepaald thema te laten kijken.”

Deel van afstudeerproject 'The house as a product'

In zijn afstudeerproject, ‘The house as a product’, beschouwt Thijs het huis niet langer zoals we gewend zijn, maar stel ik mezelf de vraag; "hoe kunnen we anders leven?". De collectie die ik heb ontwikkeld bestaat uit drie onderzoeksrichtingen, waarvan Life at Work er één van is. Naast Life at work zijn er ook de werken The Growing House en The Traveler. The Growing House is een systeemmodel dat een alternatieve manier van modulair wonen presenteert, waarbij Thijs de nadruk legt op eigendom en de modulariteit van de verschillende wooncomponenten. In elke levensfase is er een oplossing waarbij je een deel van het modulaire woonsysteem meeneemt en hergebruikt. The Traveler is een creatie waarbij Thijs de twee componenten van wonen en reizen combineert. The Traveler kan beschouwd worden als de opvolger van de camper. Het is een mix van futuristische voertuigen, ontwikkeld uit onderdelen van bestaand speelgoed en grondstoffen. 

  • De zoektocht naar de optimale alles-in-éénwoning is al honderd jaar gaande en met de huidige huizenprijzen misschien wel relevanter dan ooit. Lees verder op Volkskrant.nl

Product Design

Voor fantasierijke avonturiers, ondernemende makers en ambitieuze uitvinders, is er de opleiding Product Design. Deze praktijk- en procesgerichte hbo-designopleiding leidt je op tot een innoverende productontwerper die producten ontwikkelt voor de wereld van morgen.