Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

NET research community zet eerste richting in het verduurzamen van de mode- en textielindustrie

  • Vormgeving
  • Fashion
  • Onderzoek

Kennis bundelen en ontwikkelen rond het verduurzamen van de mode- en textielindustrie: dat is waar de NET research community zich de komende 8 jaar voor inzet. Dankzij een SPRONG subsidie van Regieorgaan SIA heeft de onderzoeksgroep een boost gekregen om hun samenwerking en onderzoek nog meer te versterken. De onderzoekers hebben op 29 maart de eerste stappen gezet in hun vernieuwde samenwerking: een succesvolle en inspirerende kennismakingsbijeenkomst tussen de deelnemende hogescholen en ontwerpers!

Unraveling Complexity by Michelle Baggerman (research) and Enschede Textielstad (Woven Samples)
Unraveling Complexity by Michelle Baggerman (research) and Enschede Textielstad (Woven Samples)

Maar eerst: wat is de NET research community?

De textielsector moet als gevolg van Europese richtlijnen in 2050 volledig circulair zijn. Om de spiraal van overproductie en -consumptie van slecht recyclebare textiele producten te doorbreken, richt de NET research community zich op een systemische benadering van textiel dat voldoet aan functionele en esthetische voorwaarden voor kleding en interieur. Design staat daarbij centraal als spil in duurzame, circulaire en regeneratieve waardeketens van grondstofwinning, productie en consumptie tot (her)gebruik

Jeroen van den Eijnde (lector Tactical Design) en Daniëlle Bruggeman (lector Mode) zijn samen penvoerder van NET research community. NET staat voor New Ecosystems in Textiles, en bestaat uit lectoren van ArtEZ, Saxion en de Hogeschool van Amsterdam en 32 consortiumpartners: mode- en textielbedrijven, ontwerpers uit de creatieve sector, maar ook publieke organisaties als State of Fashion en Modepartners025 en MBO-kennisinstelling RijnIJssel. 

We zullen de komende jaren nationaal én internationaal flinke slagen moeten maken, en dan al helemaal binnen de meest vervuilende sectoren zoals textiel. Duurzaam, circulair en regeneratieve design zullen daarbij een sleutelrol spelen”
 Jeroen van den Eijne, lector Tactical Design en één van de trekkers van NET research community 

NET research community wordt medegefinancierd door Regieorgaan SIA, onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Voor ArtEZ is deze subsidie een erkenning van – en antwoord op – de urgentie van een transitie naar een duurzame maatschappij

Een terugblik op de kennismakingsbijeenkomst

Op 29 maart stond de eerste kennismakingsbijeenkomst op de planning. ArtEZ, als penvoerende kunstacademie, organiseerde deze geslaagde eerste bijeenkomst. Het doel van de bijeenkomst: elkaar ontmoeten, werkplaatsen, testapparatuur en laboratoria laten zien en de doelstellingen samen doornemen.

Aanwezig waren onder meer onderzoekers van de lectoraten Sustainable & Functional Textiles van Saxion en Fashion & Technology van Amfi/Hva. Daarnaast waren er ook vertegenwoordigers van partners als Dutch Yarnery, New Order of Fashion, Leemans&Wicker, Studio Samira Boon, RijnIJssel, State of Fashion en gemeente Arnhem.

In de komende maanden wordt hard gewerkt aan de inrichting van de organisatie van het programma en de ontwikkeling van een beeldmerk en website, op weg naar de officiële, feestelijke kick-off op 21 september.

Op de hoogte blijven van de NET research community?

Wil je meer lezen over het onderzoek van de NET research community? Of wil je bijvoorbeeld ook op 21 september aanwezig zijn tijdens de officiele, feestelijke kick-off? Houd dan de projectpagina in de gaten op artez.nl: hier vind je de laatste ontwikkelingen en relevante linkjes en websites. Wil je in contact komen met de onderzoekers, omdat je bijvoorbeeld zelf wilt bijdragen of vragen hebt? Dan kun je een emailsturen naar: netresearchcommunity@artez.nl.

Ga naar de projectpagina van de NET research community