Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

GESPOT: Docent Creative Writing Martin Rombouts over de willekeurigheid van succes

  • Schrijven

Martin Rombouts is docent bij de bacheloropleiding Creative Writing in Arnhem. Al jaren staat hij op de planken met theatershows en zijn boyband. En onlangs won hij De slimste mens. Op televisie dus. Waar 3 miljoen mensen naar keken. En nu? Nu vertelt Martin aan Volkskrant Magazine over wat nog niet iedereen van hem wist en over de willekeurigheid van succes.

Beeld: Aisha Zeijpveld
Beeld: Aisha Zeijpveld

Dit wist nog niet iedereen van Martin: vóór de Slimste-mens-gekte schreef hij proza en poëzie (literaire tijdschriften als Tirade en De Revisor publiceerden werk van hem), maakte hij theater en tourde hij met de vier andere leden van BOYBAND, de literaire boyband, die hun debuutalbum dit jaar uitbrengt.

BOYBAND: literatuur om doorheen te gillen

In 2019 stond Martin met zijn bandgenoten op Lowlands in de Sexyland. BOYBAND bestaat uit vijf mannen: dichters, schrijvers muzikanten en tekenaars. De literaire boyband klutst danspasjes, heupbewegingen en gezongen en gesproken teksten over het leven van dertigers tot een onweerstaanbare en erg grappige cocktail. ‘Literatuur om doorheen te gillen’, zeggen ze zelf.

Persoonlijk werk

Voorafgaand aan het interview met de Volkskrant stuurde Martin een stukje uit zijn eigen werk dat echt over hemzelf gaat. Een persoonlijk stuk, namelijk over zijn moeder, die kanker kreeg en waar Martin geen enkele rechtvaardiging in kon zien. “Het grote gevaar is dat we denken dat we iets gepresteerd hebben omdat we worden gevraagd voor dat podium, maar het is uiteindelijk willekeur. Het hele universum is willekeur.” Martin koos voor een essay waarin hij zich geblinddoekt laat vervoeren naar ‘een ruimte die nog overal kan zijn’ om te schrijven – zij is immers ook overal, misschien. Hij schrijft over het uitruimen van haar huis:

‘Ik heb nog wat bloemen geplukt in de tuin. Ik heb nog een tijdje op de vloer gezeten in de hoek waar vroeger mijn bed stond. Ik heb de deur dichtgetrokken. Ik heb de sleutel in een gesealde envelop door de brievenbus van de woningcorporatie gegooid en daarna de trein terug naar Utrecht gepakt. En ik heb me al die tijd afgevraagd of ik nu dan met haar moet praten alsof ze overal is.’

Creative Writing

Martin doceert aan Creative Writing, een hbo-opleiding waar je jezelf met hulp van gerenommeerde schrijvers, dichters en professionals uit de literaire wereld kunt ontwikkelen tot volwaardige schrijver en maker.