Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Heidi Boussen, directeur Hoger Onderwijs & Studiefinanciering, bezoekt ArtEZ

Heidi Boussen, directeur Hoger Onderwijs en Studiefinanciering bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bezocht op 8 maart ArtEZ. Ze ging in gesprek met verschillende studenten, bezocht bijzondere, interdisciplinaire workshops en ging in gesprek met lector Jeroen van den Eijnde over onderzoek en design. Centraal tijdens haar bezoek stond de impact van kunstonderzoek op maatschappelijke vraagstukken rond duurzaamheid en de verschillende manieren waarop ArtEZ studenten voorbereid op het werkveld. 

Heidi Boussen, directeur Hoger Onderwijs & Studiefinanciering, bezoekt ArtEZ

Een duurzame waardeketen voor textiel

Jeroen van den Eijnde, lector Tactical Design ging met Heidi Boussen in gesprek over de NET Research Community, een onderzoeksgroep die onder leiding van ArtEZ alternatieve, duurzame waardenketens voor textiel onderzoekt en formuleert. NET Research Community bestaat uit onderzoekers van de ArtEZ lectoraten Mode en Tactical design, Saxion, de Hogeschool van Amsterdam en verschillende textielfabrikanten en ontwerpbureaus.

Design is binnen het onderzoek van de NET Research Community de belangrijkste spil. Want, zo benadrukt Jeroen: “We zullen de komende jaren nationaal én internationaal flinke slagen moeten maken, en dan al helemaal binnen de meest vervuilende sectoren zoals textiel. Duurzaam, circulair en regeneratieve design zullen daarbij een sleutelrol spelen.”

De NET Research Community ontving onlangs een SPRONG-subsidie ter waarde van 2 miljoen euro. Hiermee kunnen ze de komende 8 jaar onderzoek gaan doen naar een duurzame waardeketen van textiel.

Leren positioneren met een artist statement

Boussen bracht na het gesprek met Van den Eijnde een bezoek aan een workshop van de masteropleiding Critical Fashion Practices. Tijdens deze workshop formuleren de kritische modestudenten een ‘artist statement’: een soort persoonlijk manifest die ze kunnen gebruiken om zich te presenteren en positioneren in de maatschappij als kritische mode practicioner. Chet Bugter, hoofd van de masteropleiding: “Met deze workshop bereiden we onze studenten voor op hun leven ná ArtEZ. Het helpt ze om zichzelf te laten zien, te onderscheiden, en om hun eigen unieke positie als kritische mode practicioner te formuleren”. 

Nieuwsgierig naar deze masteropleiding? Lees dan ook eens deze story, waarin Chet en masterdeelnemer Alia vertellen over de wel heel bijzondere manier waarop deze masteropleiding is vormgegeven. 

Samenwerken en experimenteren bij Connecting the Dots

Ook tijdens het volgende onderdeel van het bezoek van Boussen, stond professionalisering centraal. De directeur Hoger Onderwijs ging daar in gesprek met masterstudenten van het conservatorium. Ieder jaar werken de masterstudenten van de opleidingen Jazz & Pop, Muziektheater, Klassieke Muziek en Sound of Innovation samen in ‘Connecting the Dots’, een workshop waarin studenten experimenteren met beeld en muziek. De studenten worden tijdens deze workshop uitgedaagd interdisciplinair te werken. “We weten niet hoe de muziekwereld er over 20 jaar uitziet. We willen dus onze studenten voorbereiden op deze onbekende toekomst, en ze stimuleren om altijd die nieuwe samenwerkingen op te blijven zoeken.”

 

Als laatste op de planning stonden twee presentaties van alumni María Perez Lozao Humanes (Design Art Technology, afgekort DAT) en Rosalie Apituley (Product Design). Maria Perez studeerde in 2022 af bij Design Art Technology. Ze benadert haar kunstwerken intuïtief. Haar installaties beginnen met het verzamelen van objecten, die María associatief aan elkaar verbindt middels kunst- en technologie-interventies. Rosalie studeerde ook in 2022 af bij Product Design. Ze ontwikkelde een vernieuwende blik op design tijdens haar studie bij ArtEZ. Voor haar afstuderen, onderzocht ze naar manieren om ons energieverbruik zichtbaar te maken. Inmiddels werkt Rosalie samen met Liander, en helpt ze hen om via kunst en design de energietransitie te verbeelden. 

Nieuwsgierig naar Maria Perez's afstudeerwerk? Bekijk en lees dan deze story over haar kunst en tijd hier op ArtEZ. Ook over Rosalie's afstudeerwerk en onderzoek publiceerden we eerder een verhaal. Klik hier om de story over Rosalie te lezen.