Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Zwolse ArtEZ-studenten kijken terug op één jaar oorlog in Oekraïne

 • Beeldende Kunst
 • Vormgeving
 • Architectuur en...
 • Docentopleidingen

19 studenten van ArtEZ Zwolle werken in het kader van het Winterlab samen met Stichting MyZwolle om aandacht te vragen en geld op te halen voor hulp aan slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. De studenten hebben vier kunstwerken gemaakt, die vanaf 24 februari worden geëxposeerd in stadsmuseum ANNO

Zwolse ArtEZ-studenten kijken terug op één jaar oorlog in Oekraïne

Op 24 februari is het precies één jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne uitbrak. Om stil te staan bij de slachtoffers, en om geld in te zamelen voor hulpverlening, organiseren studenten van Art & Design Zwolle samen met Stichting MyZwolle een bijzondere expositie getiteld 'Co-llab'. MyZwolle is een organisatie die zich inzet voor hulp aan Oekraïne. 

Over de samenwerking

Deze bijzondere samenwerking is ontstaan toen MyZwolle gebruik maakte van lesruimtes in het Sophiagebouw van ArtEZ, om Nederlandse les aan te bieden aan Oekraïense vluchtelingen. Studenten van ArtEZ kwamen zo in aanraken met de docenten van MyZwolle en de vluchtelingen, en ze besloten hun krachten en netwerk te bundelen om zo via kunst een steentje bij te dragen aan de nog altijd voorturende oorlog in Oekraïne. In de expositie Co-llab exposeren ze het resulaat van deze samenwerking, en bieden ze aan de bezoekers een moment om te reflecteren én vooruit te kijken. 

Vier monumenten

Monumenten in Oekraïne raken door de oorlog steeds meer in het gedrang. Veel zijn inmiddels neergehaald of uit het straatbeeld verdwenen. De resterende monumenten worden met zakken zand momenteel in veiligheid gebracht. Deze thematiek vormt de context van Co-llab. Hieronder een overzicht van de vier elementen die geëxposeerd worden. 

 1. Een monument voor thuis
  Door Rosali van ’t Hof, Nienke Schra, Ite Hamming, Channa van Boxtel, Daniel Roos en Lena Sukhovetska.

 2. Een monument voor de slaap (dromen)
  Door Daan Krause, Moisha van ’t Loo, Iris ter Horst, Bo Scholten, Alona Martynenko en Larysa Bulbuk.

 3. Een monument voor hoop
  Door Maud de Vries, Femke van Rijsbergen, Britt Geenen, Emma Doldersum, Lieve de Voogd, Yeva Voiedilo En Katia Shevel.

 4. Een monument voor samenzijn
  Dooor Juliette Luscuere, Fenna Noorderbos, Fenne de Boer, Silke Vermeulen, Ashanti Martha, Sander Bouwman, Natalie, Natasha Sushynska en Tatiana Sukhovetska  

Verder

De expositie is van 24 febuari tot 18 maart te zien in het Zwolse stadsmuseum ANNO. Bekijk onze agenda voor meer!

Bekijk Co-llab in de agenda van artez.nl