Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Onderzoek naar de duurzame potentie van shape-changing textiles van start

  • Fashion
  • Onderzoek

Stel je voor: je draagt een jas of zit op een bank die zich niet alleen aanpast in vorm aan jou, maar ook aan je omgeving. Hoe zou dat eruit zien? En in hoeverre helpen dit soort producten ons bewustere en duurzamere keuzes te maken? Naar onder andere deze vragen gaat het ArtEZ lectoraat Mode het komende jaar onderzoek doen. Het onderzoek wordt gefinancierd vanuit een KIEM GoCi regeling van Regieorgaan SIA.

Shape-changing textile. Foto door: Pauline van Dongen
Shape-changing textile. Foto door: Pauline van Dongen

Steeds meer bedrijven, ontwerpers en andere creatieve professionals in de textiel- en modesector en in de (interieur)architectuur richten zich op de ontwikkeling van innovatieve, duurzame materialen. De ontwikkeling van adaptieve en responsieve textiele materialen (‘shape-changing textiles’) is een innovatie waarbij textiel actief van vorm kan veranderen in interactie met de drager of met de omgeving.

Duurzaam gedrag stimuleren

In dit onderzoek kijken de betrokken onderzoekers en ontwerpers in hoeverre deze shape-changing textiles onze relatie met onze omgeving ten goede kunnen veranderen. Ze richten zich hierbij op textiel voor de modesector, en (interieur) architectuur. Wat gebeurt er als een ogenschijnlijk levenloos iets als textiel, responsief wordt? Verandert dat onze houding ten opzichte van onze omgeving en objecten? Door textiel en het ontwerpproces te benaderen vanuit een ander perspectief, waarin niet de mens centraal staat, maar de stof zelf, hopen de onderzoekers meer te weten te komen over de rol die textiel kan spelen in een transitie naar een duurzamere toekomst.

Deze shape changing textiles zijn een bron van materiële en meer-dan-menselijke kennis, en laten zien wat het betekent om te ontwerpen voor verandering in de context van duurzaam menselijk gedrag

Pauline van Dongen, ontwerper en hoofdonderzoeker van dit Kiem GoCI-project