Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Creative Writing-alumna Ceren Uzuner wint de Afstudeerprijs 2022

  • Schrijven
  • ArtEZ-prijswinnaars

Ceren Uzuner wint de Afstudeerprijs 2022 met haar afstudeertekst Je zal mijn ouders nooit ontmoeten. Ceren, die dit jaar afstudeerde aan de opleiding Creative Writing aan ArtEZ Academie voor Art & Design Arnhem, nam de prijs in ontvangst op 28 oktober in Arnhem tijdens de industriedag van festival Nieuwe Types. Ze verraste de jury met een mooi geschreven, uniek, scherp en kritisch werk, dat bovenal ongedwongen was.

Winnaar Ceren Uzuner tijdens de uitreiking van de Afstudeerprijs 2022 © Elske Nissen
Winnaar Ceren Uzuner tijdens de uitreiking van de Afstudeerprijs 2022 © Elske Nissen

Voor de achtste keer op rij reikte Wintertuin de Afstudeerprijs uit aan de student met het beste afstudeerwerk. Studenten van de schrijfopleidingen van de Gerrit Rietveld Academie, het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en ArtEZ University of the Arts konden tot 14 juli hun werk insturen.

Winnaar en prijzen

Tijdens de prijsuitreiking op vrijdag 28 oktober, als onderdeel van de industriedag van festival Nieuwe Types in het Arnhemse Theater a/d Rijn, las voorzitter Sholeh Rezazadeh het juryrapport voor. De jury bewonderde "de uiteenlopende schoonheid in zo’n jonge groep scheppers en vond het spijtig slechts één werk te kunnen bekronen". Desondanks kwam er voor hen een overtuigende winnaar naar voren.

Over het afstudeerwerk van Ceren zei de jury: "Een mooi geschreven, uniek, scherp, kritisch werk, dat bovenal ongedwongen is. Dankzij de sterke beelden zat iedereen meteen middenin het verhaal en wilde daar zo lang mogelijk blijven. Een bitterzoet verhaal dat verteld en gelezen moet worden." 

Ceren ontving een cheque ter waarde van € 500,- (beschikbaar gesteld door de deelnemende opleidingen), trad op tijdens het avondprogramma van Nieuwe Types en krijgt een publicatie op een nog nader te bepalen platform. Bovendien treden de winnaar en de overige genomineerden op bij diverse festivals en podia, waaronder Mensen Zeggen Dingen, Woordnacht en Frontaal.

De jury en genomineerden

De jury van de Afstudeerprijs 2022 bestond uit Sholeh Rezazadeh (auteur), Jibbe Willems (theaterauteur, -bewerker en -vertaler), Maud Vanhauwaert (docent, dichter) en Esma Moukhtar (docent, redacteur, auteur). Naast winnaar Ceren Uzuner met Je zal mijn ouders nooit ontmoeten (Creative Writing, ArtEZ) waren Mila Haak (Schijnbaar eindeloos - Writing for Performance, HKU), Wietse Leenders (Hannah of de val - Creative writing, ArtEZ), Tine Tabak (De Regenrenner - Writing for Performance, HKU), Mona Thijs (Schootheuvel - Woordkunst, Koninklijk Conservatorium Antwerpen) en Ilse van der Velden (ROL - Creative Writing, ArtEZ) ook voor de prijs genomineerd.