Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

GESPOT: Muziektherapeute Janneke Oldengarm in artikel van RTV Noord

  • Muziek

RTV Noord publiceerde onlangs een artikel over vroeggeboren baby’s. Janneke Oldengarm wordt in dit artikel besproken omdat zij voor haar werk muziek speelt voor baby’s. Janneke is afgelopen zomer afgestudeerd aan de opleiding Muziektherapie. Nu volgt ze de master Muziektherapie en werkt ze op de afdeling Intensive Care Neonatologie als muziektherapeute.

Foto's ter illustratie (niet in UMCG)
Foto's ter illustratie (niet in UMCG)

RTV Noord liep een dag mee op de nieuwe IC Neonatologie-afdeling in Beatrix Kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen. In het artikel schrijft RTV Noord dat muziek en spraak de ontwikkeling van vroeggeboren baby’s kan stimuleren. Dit blijkt uit onderzoek. Janneke komt regelmatig in haar witte doktersjas langs met een gitaar om muziek voor de baby’s te spelen. Ze vraagt dan aan de ouders van de baby’s hoe hun dag was, zodat ze zich daar aan kan aanpassen.

In het geval van baby Djurre, die in een couveuse in het UMCG ligt, speelt ze het lievelingsliedje van zijn ouders. Na de sessie van zo’n tien minuten hangt er in de ruimte een ontspannen sfeer, stelt de journalist van RTV Noord.

Binnen de topopleiding (Keuzegids HBO) Muziektherapie bestaat de bijzondere specialisatie Neonatologie. Hier houden docenten en studenten zich bezig met muziektherapie voor vroeggeboren baby’s. Hiervoor wordt samengewerkt met het Universitair Medisch Centrum Groningen.