Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

'EW Beste studies 2023' medailles voor 6 ArtEZ bachelors en 3 masters

  • Vormgeving
  • Muziek
  • Dans
  • Theater
  • Docentopleidingen
  • ArtEZ-prijswinnaars

Elsevier Weekblad (EW) heeft zes bachelors en drie masteropleidingen van ArtEZ University of the Arts aangemerkt als beste studie. Het onderzoek 'EW Beste studies 2023' baseert zich op een analyse van beoordelingen van studenten, afkomstig uit de dit jaar afgenomen Nationale Studenten Enquête.

Reünie 20 jaar Popacademie - Foto: Christein van Hoffen
Reünie 20 jaar Popacademie - Foto: Christein van Hoffen

Ieder jaar publiceert EW een ranglijst van de beste opleidingen in het hbo. EW Beste studies 2023 is een onafhankelijk onderzoek waarin ruim 3.400 bachelor- en masteropleidingen met elkaar worden vergeleken en is bedoeld als hulpmiddel voor studenten in spe en scholieren op de middelbare school die een studiekeuze willen maken. Meer dan 289.000 bachelor- en masterstudenten beoordeelden dit jaar hun opleiding in de Nationale Studentenenquête (NSE). 

Opnieuw goud voor Muziektherapie en Toneelschool

Om bij EW Beste studies 2023 in aanmerking te komen voor een medaille moet de opleiding aanzienlijk beter scoren dan andere studies binnen de betreffende sector. Opleidingen die op de meeste onderdelen uitblinken, krijgen een gouden medaille, ‘omdat studenten zeer tevreden zijn over verschillende aspecten van hun studie’. Dit jaar zijn er 2 bacheloropleidingen die goud hebben behaald: Muziektherapie en de Toneelschool. Vorig jaar ontvingen deze opleidingen ook de gouden medaille, wat aantoont dat studenten consistent tevreden zijn met wat deze bachelors bieden.

Brons voor masteropleidingen

De opleiding Artisteducator in Theater (voorheen Docent Theater) heeft dit jaar opnieuw zilver behaald. De ArtEZ bachelors Dance ArtistMediaMusic en de Popacademie hebben brons behaald. Nieuw dit jaar is dat ook drie ArtEZ masters zijn toegetreden tot de ranglijst EW Beste studies: Critical Fashion Practices, DAI Art Praxis en Werkplaats Typografie hebben een bronzen medaille ontvangen. Vorig jaar kregen alleen bacheloropleidingen een medaille. Deze ontwikkeling laat zien dat de kwaliteit van de masteropleidingen bij ArtEZ steeds meer wordt erkend en dat studenten dit ook zo hebben ervaren.

 

Uitleg medailles

Afzonderlijke opleidingen aan hogescholen en universiteiten zijn vergeleken binnen hun eigen studierichting, maar ook met de gehele sector waartoe zij behoren. Op basis van deze vergelijking van studentenoordelen binnen de sector, kennen EW en ResearchNed uitblinkende opleidingen medailles toe. Als een opleiding op vier onderdelen aanzienlijk beter (voor de statistici: meer dan een standaarddeviatie) scoort dan het sectorgemiddelde, dan verdient de betreffende opleiding een medaille. Bij vier of vijf uitzonderlijke scores krijgt de opleiding brons, bij zes of zeven zilver en bij acht of meer goud.