Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

GESPOT: Aaike Nortier vertegenwoordigt Nederland bij wedstrijd in Kroatië

  • Muziek

Aaike Nortier, derdejaarsstudente aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle, vertegenwoordigt Nederland tijdens de Lions European Music Competition in Kroatië. De negentienjarige uit Emmeloord mag in Zagreb van 25 tot en met 29 oktober haar talenten laten zien. Aaike is tijdens haar tweede studiejaar van de opleiding Klassieke Muziek door de Nederlandse vakjury gekozen. Ze won van vijf deelnemers die allemaal student zijn aan verschillende conservatoria.

Foto van MajankaFotografie
Foto van MajankaFotografie
“In eerste instantie geloofde ik helemaal niet dat ik had gewonnen. Het heeft even geduurd voordat het tot me doordrong.”
Aaike Nortier

 

Goed voorbereid 

Aaike neemt het eind oktober op tegen vijftien zangers uit andere Europese landen. De winnaar verdient een geldprijs en neemt natuurlijk deze bijzondere ervaring met zich mee. “Ik ben echt enorm zenuwachtig. Al helemaal omdat ik het tegen veel andere deelnemers opneem”, zegt Aaike. Wel is ze al goed voorbereid. Als tipje van de sluier kan ze al laten weten dat ze in ieder geval stukken van Bizet en Mozart gaat zingen in Zagreb.

Zelfstandig musicus 

Op haar zestiende werd de mezzosopraan al toegelaten tot het talentprogramma van ArtEZ. Inmiddels zit Aaike in haar derde jaar van de opleiding Klassieke Muziek. Ze geeft aan dat studenten hier echt worden opgeleid als zelfstandig musicus en ondernemer. “Doordat ik, ook van ArtEZ, de kans krijg om naar Zagreb te gaan om mezelf te laten zien, kan ik zien hoe dit soort dingen gaan als ik ben afgestudeerd”, aldus Aaike.   

Claudia Patacca, Aaike’s docent, gaat mee naar Kroatië. Patacca is een bekende sopraan en zangpedagoge. Samen met Claudia heeft Aaike twee aria’s voorbereid voor de eerste ronde en nog eens twee andere, mocht ze de finale halen. Claudia Patacca gaat mee omdat zij de voorzitter is van de Nederlandse jury.

Aaike houdt tijdens de wedstrijd voor Place de l'Opera een blog bij van haar muzikale avontuur. Lees hem hier.

Meer Aaike: 

In 2021 won Aaike de Masterclassprijs bij het Prinses Christina Concours en de tweede plek. Ze was hiermee al eerder te lezen op Gespot: 
GESPOT: studenten Klassieke Muziek in de prijzen bij Prinses Christina Concours

Met dit nieuws haalde ze destijds ook de Meppeler Courant: 'Je kunt er je persoonlijke touch aan geven' (Mezzosopraan Aaike Nortier uit Meppel over klassieke zang)