Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

GESPOT: net afgestudeerd en nu al op Amsterdam Fashion Week als Lichting-finalist

  • Vormgeving
  • Fashion

De pas afgestudeerde Fashion Design-alumni Pablo Salvador Willemars, Rosa Kampinga en Tara Hollander behoren tot de 10 finalisten van Lichting 2022. Pablo, Rosa en Tara krijgen hiermee de kans om hun afstudeerwerk te laten zien tijdens Amsterdam Fashion Week. De Lichting-show vindt plaats op vrijdag 2 september om 17:30 in Capital C aan het Weesperplein 4B in Amsterdam.

GESPOT: net afgestudeerd en nu al op Amsterdam Fashion Week als Lichting-finalist

Waar Pablo zich volledig laat inspireren door treinreizen, komt Rosa’s fascinatie juist uit post punk en Tara intrigeert zich over het menselijke lichaam. Amsterdam Fashion Week interviewde de finalisten.

Pablo Salvador Willemars

Collectie: Beste Reizigers

“Sinds 2017 spreekt de Nederlandse Spoorwegen (NS) reizigers aan met de genderneutrale ‘beste reizigers’. Dat is de inspiratiebron achter deze collectie. In 1968 kreeg de NS als eerste Nederlandse staatsbedrijf een vormgegeven huisstijl: het nieuwe logo symboliseert een reis van A naar B, en terug naar huis van B naar A. De gele treinen kleuren het Nederlandse landschap. Met behulp van de codes, lijnen, vormen, kleuren en afwerkingen die voor deze huisstijl in de ontwerpen zijn gemaakt, wil ik de gemengde gevoelens oproepen die treinreizen kunnen geven, het comfort van naar huis gaan, de opwinding van ver reizen en wachten op de trein.” 

Rosa Kampinga

Collectie: Untitled

"Mijn inspiratie voor de collectie komt voort uit mijn fascinatie voor postpunk. Mijn collectie is een liefdesbrief aan postpunk en zijn diverse gemeenschap. Aan de poëzie en kwetsbaarheid die de kunstenaars uit deze gemeenschap durven uiten. Maar ook aan de vreugde, passie en energie van de interactie met hun publiek.”

Tara Hollander

Collectie: Skin-deep

“Mijn hele leven ben ik geïnspireerd door de anatomie van het menselijk lichaam. De meeste stukken in mijn afstudeercollectie zijn pakken die het hele lichaam omarmen, omdat ik het belangrijk vind dat de kleding, zonder het te dragen, eruitziet als een compleet lichaam op zich en in die zin bijna een ziel heeft. Op deze manier zullen mensen zich meer verbonden voelen met kleding en het behandelen alsof het een deel van hen is.”