Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Student en alumna ArtEZ Conservatorium Enschede geven workshop aan o.a. Koningin Máxima

  • Muziek

Als afgestudeerd muziekdocent en als student Muziektherapie sta je wel vaker voor de klas. Zo ook Floortje Looman en Adinda van Affelen van Saëmsfoort. Maar nog niet eerder bevond hun klas zich in Paleis Noordeinde. En nooit eerder zat in die klas ook Koningin Máxima, staatssecretaris voor Cultuur en Media Gunay Uslu, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs Dennis Wiersma, prof. Dr. Erik Scherder en zanger Jeangu Macrooy!

Adinda van Affelen van Saëmsfoort. Foto: Set Vexy
Adinda van Affelen van Saëmsfoort. Foto: Set Vexy

De eer was aan Adinda van Affelen van Saëmsfoort (vierdejaars student Muziektherapie) en Floortje Looman (alumna Docent Muziek aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede). Op 10 mei 2022 gaven zij in Paleis Noordeinde een workshop tijdens een werkconferentie vanuit de stichting Méér Muziek in de Klas.

Muziekles voor kinderen met een beperking

Tijdens de workshop stond de vraag: Hoe maak je muziek met kinderen met een beperking en wat kan je daaruit leren in het reguliere onderwijs? centraal. In iedere klas zitten immers leerlingen die gebaat zijn bij een gedifferentieerde aanpak van muziek. Het doel van de workshop was het aanbieden van handvatten aan schoolleiders, leerkrachten en pabo-studenten om deze aanpak toe te passen in de klas. Daarnaast wilden Adinda en Floortje de deelnemers bewust maken van de kracht van muziek; wat voor regulerende en structurerende aspecten biedt muziek, en hoe kunnen we dit inzetten bij het werken met leerlingen met een beperking? Achteraf werden er positieve reacties gedeeld: deelnemers waren geïnspireerd door de interactieve en enthousiaste benadering van Adinda en Floortje.

Floortje en Adinda ontvingen positieve reacties van het publiek, waarin onder andere Koningin Máxima zat. Foto: Set Vexy

Stichting Méér Muziek in de Klas

Stichting Méér Muziek in de Klas heeft als doel: structureel muziekonderwijs voor alle 1,4 miljoen basisschoolkinderen in Nederland en het Caribisch gebied. De stichting werkt naar dit doel toe door middel van bewustwording, het geven van workshops en het helpen tot stand brengen van samenwerkingsverbanden binnen het muziekonderwijs.

Zanger en voormalig Popacademie-student Jeangu Macrooy. Foto: Set Vexy

Over Adinda en Floortje

Adinda van Affelen van Saëmsfoort is vierdejaars student Muziektherapie aan het ArtEZ Conservatorium Enschede en werkt bij de Internationale Schakelklassen (ISK). Na haar afstuderen gaat ze de opleiding Docent Muziek op Maat volgen. Floortje Looman is afgestudeerd aan de opleiding Docent Muziek van het ArtEZ Conservatorium Enschede. Momenteel werkt Floortje als muziekdocent op het Voortgezet Onderwijs (VO), is ze directeur van de muziekbeleving voor het BO, coördinator ArtEZ Connected en hoofdvakdocent Basisonderwijs (BO) van de opleiding Docent Muziek van het ArtEZ conservatorium Enschede.

Floortje Looman. Foto: Set Vexy