Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Creatieve en culturele hotspot in Spoorzone Zwolle een stap dichterbij

ArtEZ University of the Arts, Cibap, Museum de Fundatie, NS en gemeente Zwolle gaan onderzoeken of het financieel en organisatorisch haalbaar is om zich te vestigen in het innovatiedistrict in Spoorzone Zwolle. Het gaat om de locaties District Z en de Werkplaatsen van NS. De vijf partijen willen dit gebied mede ontwikkelen tot innovatiedistrict; een creatieve en innovatieve hotspot met een mix aan functies als werken, onderwijs, culturele voorzieningen en horeca. 

Creatieve en culturele hotspot in Spoorzone Zwolle een stap dichterbij

Op 22 april ondertekenden ArtEZ, Cibap, Museum de Fundatie, NS en gemeente Zwolle een convenant en zetten hiermee een belangrijke stap in de richting van het innovatiedistrict.

“Wij willen graag op een betekenisvolle plek in de stad zitten waar onze academies, het Conservatorium, de Academie voor Art & Design Zwolle, de opleiding Docent Theater en de masters Interieurarchitectuur, en Kunsteducatie interdisciplinair kunnen samenwerken met elkaar en de partners in de Spoorzone. Zo zou ons onderwijs nieuwe ruimte krijgen voor crossovers tussen de opleidingen en in verbinding met de maatschappij," geeft Maarten Bremer, lid College van Bestuur van ArtEZ aan. Désirée Majoor, voorzitter college van bestuur Cibap vult aan: “Voor ons is het een enorme kans om ons te vestigen in een inspirerende omgeving met creatieve en culturele bedrijvigheid. Dat is belangrijk voor de toekomstbestendigheid van ons onderwijs. En boven op het spoor: daar worden onze studenten en medewerkers blij van. Ruim 80% komt elke dag met het openbaar vervoer naar onze school!”

Nu nog onbekend

District Z en de Werkplaatsen zijn nu nog kantoren- en industrielocaties en niet voor iedereen toegankelijk. In deze gebieden liggen onder andere het hallencomplex van Wärtsilä en de opvallende Rode Loods. Het is voor veel mensen een onbekend deel van Zwolle. Als het aan NS, gemeente Zwolle, Museum de Fundatie, Cibap en ArtEZ ligt, is dat over een aantal jaar heel anders. Zij hebben als doel om hier samen een innovatiedistrict te maken dat de groei en bloei van creatieve en culturele bedrijvigheid in de regio Zwolle en de Spoorzone stimuleert. Dit gecombineerd met onderwijs, onderzoek, exposities en tentoonstellingen.

Prachtige kans

Wethouder René de Heer: “Als het onderwijs en de Fundatie in dit gebied komen, is dat een prachtige kans voor de hele Spoorzone. Hier in de NS gebieden zit ook Perron038 dat zich in de afgelopen twee jaar al ontwikkeld heeft tot een sterke regionale innovatiehotspot op het gebied van technologische innovatie. Samen met Cibap, ArtEZ en de Fundatie ontstaat zo een prachtig vernieuwend, innovatief en creatief hart, een prachtige aanvulling op de historische binnenstad”.

Rogier de Lint van NS vastgoed sluit daar bij aan. “In de toekomst zal dit een gebied worden waar je graag wilt zijn, levendig en uitdagend. Niet alleen voor Zwollenaren, maar ook voor reizigers uit heel Nederland. Deze ontwikkeling heeft een belangrijk aandeel in onze ambities op het gebied van mobiliteit, leefbaarheid en duurzaamheid.”

Bruisend

Als de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek positief zijn, belooft het gebied rond het station een bruisende omgeving te worden; met duurzame woningen, innovatieve en creatieve bedrijven, onderwijs en cultuur. Dit alles in een omgeving die is ingericht op de klimaatveranderingen zoals extreme plensbuien en droogte. Ook komt er veel groen en een nieuw park ‘het Spoorpark’. “De Spoorzone wordt de komende jaren een Europese hotspot van talent en een etalage voor de kunsten en de creatieve industrie van Zwolle en Overijssel.”, besluit Ralph Keuning, directeur-bestuurder Museum de Fundatie.