Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

GESPOT bij ArtEZ studium generale: Katrijn Westland, alumna Design Art Technology, over haar afstudeerexpo Morphling

  • Vormgeving

Katrijn Westland studeerde in 2021 af aan de opleiding Design Art Technology met Morphling: een canvas gemaakt van bietenpoeder, dat eetbaar is, ademt, geurt, verkleurt, veroudert en door de gedeeltelijk open structuur de toeschouwer uitnodigt om binnen te treden. Voor ArtEZ studium generale ging Rinke Fierinck, deeltijdstudent Docent Beeldende Kunst en Vormgeving, in gesprek met Katrijn rondom het thema 'Het lichaam en (on)macht'.

GESPOT bij ArtEZ studium generale: Katrijn Westland, alumna Design Art Technology, over haar afstudeerexpo Morphling

Morphling is een interactieve installatie, bedekt door een biologisch afbreekbaar likbare 'huid' gemaakt van bieten, die ademt, geurt, beweegt en veroudert. Het is een fysieke uitwerking van het idee van ons lichaam als open systeem. De installatie wordt constant bewoond en in beweging gehouden door verschillende performers. Elk van deze 'bewoners' geeft een ander bewegingskarakter aan het werk. Voor Katrijn was het een bewuste keuze om een zo divers mogelijke groep mensen te vragen om haar werk te performen, niet alleen omdat Katrijn graag interdisciplinair werkt, maar vooral omdat je samen tot rijkere inzichten en ervaring komt. Ze benadert kennis, maar ook het lichaam, als open en deelbaar.

"Wat als we de wereld zien als een ultieme bron van kennis, vol kennislichamen"

In gesprek met ArtEZ-alumna Katrijn Westland

Het volledige gesprek met Katrijn lees je op de website van ArtEZ studium generale.

Volg Katrijn