Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Graphic Design-student krijgt Gouden Medaille voor boekontwerp

  • Vormgeving
  • ArtEZ-prijswinnaars

De Gouden Medaille van The Best Book Design of the World, de tweede hoogste internationale onderscheiding in het boekontwerp, gaat naar Met Stoelen, ontworpen en gemaakt door Kuan-Ting, Chen, derdejaarsstudent van de bacheloropleiding Graphic Design in Arnhem.

Met Stoelen. Ontwerp, productie en uitgave door Kuan-Ting, Chen. Druk: ArtEZ Arnhem. Met de hand gebonden door Kuan-Ting, Chen
Met Stoelen. Ontwerp, productie en uitgave door Kuan-Ting, Chen. Druk: ArtEZ Arnhem. Met de hand gebonden door Kuan-Ting, Chen

Met Stoelen

Met Stoelen gaat over de relatie tussen mensen en objecten. Derdejaars student Kuan-Ting, Chen heeft hiervoor gebruikgemaakt van beelden uit de archieven van de Rijksmuseum-studio. In drie hoofdstukken komt aan bod: schetsen van de stoel, fotodocumentatie van de stoel en afbeeldingen hoe mensen omgaan met stoelen. Elk van deze hoofdstukken vertegenwoordigt een andere fase in het leven van een stoel, van preproductie tot gebruikersgedrag en interacties.

De ontwerper Kuan-Ting, Chen heeft een verband gelegd tussen de vorm van stoelen en van boeken. Zo kan de vorm van een half geopend boek (L-vorm) worden gezien als de rugleuning en de zitting van een stoel. In het tweede hoofdstuk worden de kijkers gedwongen het boek te draaien, waardoor een natuurlijk breekpunt ontstaat in het verhaal. Deze ingreep moet de lezer eraan herinneren dat het boek een object is en niet alleen een container met informatie.

Behalve de vorm is er ook gekeken naar de rol van textuur en tactiliteit. De indexen die verschillende hoofdstukken van elkaar scheiden, dienen als het skelet of frame van een stoel, terwijl de luchtigheid van het papier dat op Japanse wijze is gebonden (de zijkant van de pagina’s zijn nog niet gesneden) in het tweede hoofdstuk de rol van het kussen speelt.

Competitie The Best Book Design

Schönste Bücher aus aller Welt | The Best Book Design from all over the world is een jaarlijkse competitie van Stiftung Buchkunst waaraan 30 landen meedoen.