Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Lisa Weeda op shortlist Libris Literatuur Prijs 2022 met debuutroman over Oekraïnse geschiedenis

  • Schrijven

Lisa Weeda, alumna Creative Writing, heeft de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2022 behaald met haar boek Aleksandra, een meeslepend verhaal over een Oekraïense geschiedenis.

Lisa Weeda op shortlist Libris Literatuur Prijs 2022 met debuutroman over Oekraïnse geschiedenis

Debuteren doe je maar één keer. Lisa Weeda weet dat uitzonderlijk sterk te doen. Van de zes overgebleven schrijvers die kans maken op de 29ste Libris Literatuur Prijs en het bijbehorende prijzengeld van 50.000 euro, is Lisa Weeda de enige debutante. Eerder dit jaar werd Lisa uitgeroepen tot literair talent van 2022 door de Volkskrant

 

Voor het tweede jaar op rij prijkt een alumna van Creative Writing ArtEZ op de shortlist van de Libris. Vorig jaar Simone Atangana Bekono met het urgente Confrontaties. Dit jaar Lisa Weeda, met Aleksandra, het meeslepende en uitzonderlijk goed geschreven verhaal van een bijzondere Oekraïense geschiedenis - nu urgenter dan ooit.
Frank Tazelaar, hoofd opleiding Creative Writing

 

Aleksandra

In Aleksandra belandt Lisa Weeda na een magische val door de tijd in het Oekraïne van haar voorouders. In deze urgente reis door haar familieverleden wekt Weeda de roerige geschiedenis van dit land tot leven in onvergetelijke scènes. Lisa Weeda leest voor:

 

Bekendmaking Libris Literatuur Prijs 

De bekendmaking van de winnaar wordt maandag 9 mei live uitgezonden in Nieuwsuur op NPO2. Voorzitter van de jury dit jaar is Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. De livestream wordt uitgezonden vanuit Felix Meritis, met een Hommage-show voor de zes genomineerde auteurs.

Over Lisa Weeda

Lisa Weeda is een Nederlands-Oekraïense schrijver, programmamaker bij Mooie Woorden en virtual reality regisseur. Tekst is altijd de basis van haar werk, maar vorm staat vrij. Oekraïne, het moederland van haar grootmoeder, staat centraal in haar werk.