Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

GESPOT: RAGAZZI winnen 2e prijs bij Oskar Back Jonge Makers concours

  • Muziek
  • ArtEZ-prijswinnaars

Op 28 januari vond het Jonge Makers Concours van het Nederlands Vioolconcours plaats. Op de tweede plaats eindigde RAGAZZI, een kwintet waarin de cellisten Ischa Kooistra en Reinout de Vey Mestdagh spelen, beiden student Klassieke Muziek aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Cellist Joshua Herwig studeerde aan de Vooropleiding van het ArtEZ Conservatorium en studeert nu aan het Conservatorium van Amsterdam. Violisten Noah Hassler Forest en Wouter Torringa maken het kwintet compleet.

RAGGAZI. vlnr: Ischa Kooistra,  Noah Hassler-Forrest, Joshua Herwig, Wouter Torringa, Reinout de Vey Mestdagh
RAGGAZI. vlnr: Ischa Kooistra, Noah Hassler-Forrest, Joshua Herwig, Wouter Torringa, Reinout de Vey Mestdagh

Tijdens het concours werden musici uitgenodigd klassieke muziek te verbinden aan andere muziekgenres als folk en jazz. Ischa en Reinout: “Wij componeren als groep zelf veel eigen stukken. Ook door middel van improvisatie. De opdracht voor de finale van het concours was drieledig. Zo was het de bedoeling om een hertaling van een klassiek stuk te maken en om een stuk te schrijven, gebaseerd op een nationaal thema van een land naar keuze. En ten slotte om een eigen werk ten gehore te laten brengen. We hebben er onder andere voor gekozen om een hertaling van verschillende thema's van A. Arensky te gebruiken."

Vernieuwende invalshoeken

Het Juryoordeel: “RAGAZZI verraste het publiek, deels aanwezig in Tivoli Vredenburg te Utrecht en via een livestream, met een breed scala aan klanken en mogelijkheden op hun strijkinstrumenten, geweldige spanningsbogen en vernieuwende invalshoeken op het klassieke strijkkwintet. Hun optreden kenmerkte zich door hecht samenspel. Zeer verrassend was het moment waarop ze allen opstonden en vijfstemmig zongen in close harmony.” Bron: Nederlands Vioolconcours

Zeer verrassend was het moment waarop ze allen opstonden en vijfstemmig zongen in close harmony.
Nederlands Vioolconcours

 

Opname NPO Radio 4

Studenten Ischa en Reinout waren eerst en vooral blij dat ze weer los konden gaan op het podium:  “We hopen in de toekomst meer concerten te kunnen geven. In ieder geval was het concours een ideaal opstapje. Ook gaan we binnenkort de studio’s in om ons eerste album op te nemen!” Op 31 januari stonden ze ook al in de studio. Ditmaal die van NPO Radio 4 om daar de variaties op de thema’s van Arensky ten gehore te brengen. Een opname hiervan bekijk je hieronder: