Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

OPEN CALL voor creative practices: internationale fashion conferentie 'Ways of Caring - Practicing Solidarity'

  • Fashion
  • Onderzoek

ArtEZ University of the Arts en State of Fashion doen een oproep aan alle kritische modemakers en -beoefenaars die solidariteit omarmen in hun werkWil jij bijdragen aan een grote internationale modeconferentie met als thema solidariteit in fashionReageer dan op de Open Call en meld je met jouw werk aan voor de International Fashion Conference ‘Ways of Caring - Practicing Solidarity. De conferentie vindt plaats op 30 juni en 1 juli in Arnhem.

OPEN CALL voor creative practices: internationale fashion conferentie 'Ways of Caring - Practicing Solidarity'
OPEN CALL voor creative practices: internationale fashion conferentie 'Ways of Caring - Practicing Solidarity'

Uitnodiging aan kritische modestudenten en jonge ontwerpers

Wij hechten waarde aan een centrale rol voor studenten en nodigen daarom in het bijzonder kritische modestudenten en jonge modeontwerpers uit om hun voorstellen in te dienen. Hoe maak je keuzes in je werkpraktijk die niet passen of meegaan in het dominante modesysteem, en verdien je toch geld met je vak? Hoe reflecteer je op je beroep als modeontwerper met het oog op de toekomst? Waar zet je vraagtekens bij? Hoe werk je en met wie? Hoe kun je bijdragen aan een meer solidaire toekomst van de mode?

Op dag 2 van de conferentie zijn bijdragen in allerlei verschillende vormen welkom: denk aan creatieve praktijken, interactieve oefeningen, workshops, papers, manifestaties van kleinschalige solidaire systemen, of nieuwe theoretische of ethische kaders.

Over de conferentie

Tijdens de internationale fashionconferentie 'Ways of Caring - Practicing Solidarity' wordt onderzocht hoe solidariteit kan worden beoefend in fashion. Sinds de uitbraak van Covid-19 gaan steeds meer stemmen op voor solidariteit, een meer solidaire mode-industrie en meer solidaire praktijken van maken en dragen. Maar wat zijn solidaire manieren om mode te maken, te dragen en te doen? Wat betekent dat in de praktijk eigenlijk precies? Wat houdt het in om solidair te zijn met elkaar, met dieren, of met de aarde? En hoe kunnen we de voorwaarden scheppen voor ander gedrag op de lange termijn?

De conferentie draait om het creëren van ontmoetingen, het op gang brengen van gesprekken en het faciliteren van dialogen, om zo gezamenlijk mogelijke manieren te verkennen om meer solidariteit in fashion te beoefenen. Platforms, onderwijsinstellingen, kunstenaars, ontwerpers, collectieven, onderzoekers, performers, activisten, genezers, agrariërs en kritische modebeoefenaars worden van harte uitgenodigd uit om hun visies over solidariteit in fashion te delen en te presenteren en om in te gaan op wat die in de toekomst zou kunnen en moeten inhouden. We hechten waarde aan het delen van kennis, aan uitwisseling en interacties en aan het versterken van relaties, collectiviteit en gemeenschappen.

Partners

De conferentie wordt georganiseerd door ArtEZ University of the Arts en State of Fashion. Partners vanuit ArtEZ zijn het lectoraat Mode, de master Critical Fashion Practices, de master Fashion Design (Practice Held in Common), de bachelor Fashion Design, ArtEZ studium generale, ArtEZ Press en APRIA. Curatoren van State of Fashion 2022 zijn Fashion Open Studio & Not_Enough Collective. Partner van de conferentie is Fashion Revolution.