Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Lector Artur Jaschke in Spraakmakers over de kunst van improviseren

  • Muziek
  • Onderzoek

Op donderdag 9 december was Artur Jaschke, lector Music-Based Therapies and Interventions bij ArtEZ, te gast bij het radioprogramma Spraakmakers van NPO Radio 1. Tussen tussen 09:30 en 11:30 was hij te horen over de kunst van het improviseren. Want dat kunnen we allemaal - maar waarom gaat het de één zoveel gemakkelijker af dan de ander? Bekijk of beluister het fragment via NPO Radio 1.

Lector Artur Jaschke in Spraakmakers bij NPO Radio 1 over de kunst van improviseren | Beeld: NPO Radio 1
Lector Artur Jaschke in Spraakmakers bij NPO Radio 1 over de kunst van improviseren | Beeld: NPO Radio 1

Boek Toekomstmuziek

Improvisatie is tevens het thema van Artur Jaschkes nieuwste werk. Het boek Toekomstmuziek is een lofzang op ons oermenselijke vermogen tot improvisatie. Improviseren wordt vaak in de eerste plaats geassocieerd met theater of jazzmuziek. Niet voor niets concentreert dit boek zich op de manier waarop de hersenen ons in staat stellen om te luisteren naar muziek en vooral ook om zelf te musiceren. Maar de creatieve vaardigheden die daaraan ten grondslag liggen hebben we iedere dag nodig! Of we nou een brood bestellen bij de bakker of een praatje maken met de buurman, we improviseren de hele dag door, dag in dag uit. Improvisatie is nauw verweven met creativiteit en vrije wil; met hoe we leren en hoe we leven. Artur Jaschke brengt in kaart wat er in onze hersenen gebeurt als we improviseren en muziek beluisteren of beoefenen. Hij laat zien hoe belangrijk het is om ons brein een leven lang te blijven trainen in het maken van intuïtieve beslissingen. Daar worden we niet alleen gezondere mensen van – in een steeds meer door algoritmen gedomineerde wereld zorgt het ook voor een mooiere toekomst.

"Improvisatie is durven: de context anders interpreteren, nieuwe gedachten toetsen aan de praktijk, consequenties loslaten. Het is een dynamisch proces. En ook al kunnen we het allemaal, echt, toch zijn de werkingsmechanismen van muziek – en daarmee dus van improvisatie – ongelofelijk complex. Muziek is een wereld die wordt opgetrokken uit onze ervaringen, onze herinneringen, onze vaardigheden, onze smaak – zaken die binnen de hersenwetenschap pas sinds kort duidelijk in beeld kunnen worden gebracht dankzij hulpmiddelen als functional Magnetic Resonance Imaging (fmri) en Diffusion Tensor Imaging (Dti). Pas als we begrijpen hoe muziek precies werkt in ons brein en in ons lichaam, kunnen we die kennis betrekken op andere, niet-muzikale vormen van improvisatie."